جراحی توربینوپلاستی (Turbinoplasty)
جراحی توربینوپلاستی نوعی از عمل بینی است که طی آن استخوان توربینه تحتانی با حفظ حداکثری مخاط کوچک برداشته می شود و البته بعضی اوقات مقداری از مخاط نیز برداشته می شود. انسداد راه هوایی بینی گاهی ناشی از بزرگی دائم شاخک های بینی، به خصوص، شاخک های تحتانی است، هر چند که این امر گاهی به علت بزرگی شاخک های میانی بینی نیز رخ می دهد. بنابراین توربینوپلاستی ممکن است تحتانی یا میانی باشد. امروزه برداشتن کامل شاخک های بینی عملی منسوخ و بسیار پرعارضه تلقی می شود.
به همین دلیل روش های متنوع توربینوپلاستی جایگزین جراحی های توربینکتومی شده است. بزرگی بیش از حد شاخک تحتانی ممکن است دوطرفه یا یک طرفه باشد. شاخک تحتانی بینی دارای گیرنده های ویژه ای در قدام خود است که فیدبک تنفسی مطلوبی را در هنگام عبور هوا ایجاد می کند. به علاوه، در فیزیولوژی بینی شامل تصفیه، رطوبت و گرم کردن هوای ورودی به بینی نقش مهمی دارد. در تمام انواع توربینوپلاستی لازم است تا حد امکان مخاط پوشاننده شاخک های بینی حفظ شود.
دو روش عمده توربینوپلاستی تحتانی شامل جراحی زیرمخاطی و توربینوپلاستی به کمک امواج کاهش دهنده حجم مانند لیزر و رادیوفرکانس است. توبینوپلاستی میانی اکثرا به علت بزرگی بیش از حد شاخک میانی در اثر هوادار شدن آن موسوم به کونکا بولوزا انجام می شود. در این نوع توربینوپلاستی به استفاده از اندوسکوپ، لایه لترال شاخک میانی بینی برداشته می شود.
روش های مختلفی برای انجام توربینوپلاستی در صد سال اخیر پیشنهاد شده است
ولی هنوز یک روش قطعی برای توربینوپلاستی در جراحی بینی وجود ندارد