نحوه تشخیص علل بزرگی شاخک بینی
توربین یا شاخکهای بینی به برآمدگی و برجستگیهای موجود در داخل بینی گفته میشود. شاخکهای بینی نقش بسزایی در ایجاد رطوبت و گرمای هوایی که تنفس و وارد ششها ریهها میشود، دارند. در ادامه این مطلب از سایت دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان تشخیص علل بزرگی شاخک بینی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
عوامل مختلفی ممکن است موجب بزرگی شاخکهای بینی و در نتیجه انسداد راه تنفس و دیگر مشکلات تنفسی شود. مشکلات تنفسی از جمله بیماریهای شایع در بین تمامی گروههای سنی است و تمامی افراد اعم از زن و مرد میتوانند گرفتار آن شوند. این مشکلات با در نظر گرفتن حیاتی بودن تنفس و دریافت اکسیژن کافی در طول شبانه روز، میتواند خیلی حاد هم باشد.
به طور طبیعی ما انسانها در هر لحظه از شبانه روز، فعالیت یکسانی نداریم و نیاز داریم تا در طول روز، بعضاً کمتر و یا بیشتر نیز تنفس کنیم. التهاب شاخک های بینی میتواند منجر به ایجاد مشکلاتی شود که در نهایت برایتان دردسرهای جدی ایجاد کند.مهمترین عاملی که ممکن است مشکلات تنفسی شما از آن باشد شاخکهای بینی است پس بهتر است ابتدا در مورد شاخکهای بینی یا توربین بینی و وظایف آنان و همچنین نحوهی عملکرد و مشکلاتی که ممکن است در آنها ایجاد شود اطلاعاتی کسب کنیم.
مطلب پیشنهادی : دلایل چرب شدن پوست بینی بعد از جراحی
تعریف توربین یا شاخک بینی
به برجستگیهای استخوان مانند که در دیوارهی بینی قرار دارند و روی آنها مخاط قرار میگیرد شاخک یا توربینهای بینی گفته میشود. شاخکهای بینی به دو بخش در داخل بینی یعنی چپ و راست تقسیم میشوند. دیوارهی این شاخکها بهوسیله تیغهی بینی که استخوانی نازک است جدا میگردد در واقع میتوان گفت دیواری نازک و استخوانی میان شاخکها قرار گرفته است. اناتومی شاخک های بینی به این صورت است که در هر دو سمت یعنی چپ و راست سه شاخک مرتبط به هم وجود دارد که کارکردشان شبیه به هم بوده اما از شاخکهای طرف دیگر مستقل هستند.
به همین علت است که هنگام بیماریهایی نظیر سرماخوردگی یا آلرژی ممکن است گرفتگی و مشکلات ایجاد شده ناشی از شاخکها فقط در یک سمت از بینی شما باشد. این سه شاخک مستقل به نامهای فوقانی، میانی و تحتانی شناخته میشوند و به صورت قفس شکل در هر حفره قرار دارند. شاخک فوقانی همانطور که از نامش مشخص است بالاتر از بقیه قرار دارد و اندازهاش نیز کوچکتر است. در واقع شاخکهای اصلی همان شاخکهای میانی و پایینی هستند. شاخک های تحتانی بینی زیر شاخک دیگر، شاخکهای میانی نیز ما بین شاخکهای فوقانی و تحتانی قرار دارند. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم شاخکها موجب رطوبت و گرمای داخل بینی میشوند؛ اما تورم شاخک های تحتانی بینی باعث مشکلات جدی در تنفس میشوند.
عملکردهای شاخکهای بینی
با نگاه کردن به شکل شماتیک شاخکهای بینی تا حدودی میتوان به وظایف آنها پی برد. از اصلیترین و مهمترین وظایف شاخکها گرم کردن و مرطوب کردن هوای وارد شده به بینی پیش از رسیدن به ششها و ریهها است. روی شاخکهای بینی تعداد بسیار زیادی مژک قرار دارد. وجود این مژکهای ریز با تعداد بسیار زیاد یا بهتر است بگوییم میلیونی روی مخاط بینی و مسیر ابتدایی شاخکها موجب میشود تا با جریان داشتن و گردش خون گلبولهای سفید موجود در بدن وظایف خود را که رفع آلودگی و آلرژی است به بهترین نحو ممکن انجام دهند.
در نتیجه این مژکها بدن فرد را در برابر آلودگی، آلرژی و عفونتهایی که از طریق تنفس وارد میشوند. ایمن نگه میدارد و هوای نسبتاً پاک و گرمی به ششها میرسد. جنس شاخکها استخوانی و نرم است و باید توجه شود که هنگام جراحی بهصورت ناگهانی و بی دلیل حذف نشوند. زمانی که دچار بیماریهای تنفسی مانند آلرژی یا سرما خوردگی میشوید. و شاخکهای بینی شما بزرگ میشود ورود خون نیز همراه با آن بیشتر میشود تا هوای وارد شده تمیز و پاک گردد و سپس وارد ششها و ریهها شود.
دکتر علی علوی راد را در اینستاگرام دنبال کنید
نشانه های بزرگی شاخک های بینی
هنگامی که شاخکهای بینی بیش از اندازه بزرگ شوند به ویژه اگر فرد دارای مشکلات تنفسی یا بیماریهایی از این قبیل باشد ممکن است راه تنفس بسته شود. مسدود شدن راه تنفس علاوه بر مشکلاتی که در تنفس ایجاد میکند باعث میشود تخلیهی ترشحات نیز به سختی صورت بگیرد که عفونت سینوس یا سینوزیت را به دنبال دارد. از دیگر علائم بزرگ شدن شاخکهای بینی میتوان به عفونتیهای سینوسی به طور مکرر، ایجاد اختلالاتی در هنگام تنفس از راه بینی، خرخر کردن و خون دماغ شدنهای غیر طبیعی نیز اشاره کرد.
شناسایی بزرگی شاخکهای بینی
معمولاً تشخیص بزرگی شاخکهای بینی با علائم بیمار و معاینهی بالینی توسط دکتر جراحی بینی صورت میگیرد. برخی زمانهای برای تشخیص قطعی پزشک مربوطه از اندوسکوپ استفاده میکند و در مواقع خیلی نادر سیتی اسکن را تجویز میکند.
گاهی بیمار با علائمی که در خود دیده است با عنوان انحراف بینی به پزشک مراجعه میکند. در حالی که پس از معاینه معلوم میشود که علائم مشاهده شده به دلیل بزرگ شدن شاخکهای بینی فرد بوده است.
مطالعه بیشتر:
برآمدگی استخوان بینی بعد از جراحی