بیماران مبتلا به سرطان پستان قبل و بعد از درمان
سرطان پستان به نوعی سرطان گفته می شودکه از بافت پستان آغاز می شود.سرطان سینه از یک سلول آغاز میشود. سلولها که کوچکترین اجزای ساختمانی موجود زنده در بدن هستند در محدوده قوانین مشخص رشد میکنند؛ اما سلولهای سرطانی بسیار سریعتر از بقیه سلولهای سالم رشد میکنند و تا جایی رشد میکنند که سلولهای سالم را هم نیز تخریب میکنند و این سلولهای سرطانی رشد خود را نمیتوانند قطع کنند. این وضعیت میتواند ارثی باشد یا عوامل دیگر در ایجاد بی نظمی سلولها تأثیر بگذارند.
آنچه در این مطلب میخوانید
- علل سرطان پستان
- عوامل خطر در سرطان سینه
- علائم سرطان پستان
- مزایای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بیماران مبتلا به سرطان پستان
- نحوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بیماران مبتلا به سرطان پستان قبل و بعد از درمان
بیماران مبتلا به انواع سرطان داراي درجات بالایی از اختلالهاي روانشناختی می باشند که دامنه این اختلالها از افسردگی، اضطراب، عدم سازگاري با بیماري و کاهش اعتماد به نفس تا اختلال هاي عاطفی و ترس از عود بیماري و مرگ متفاوت است. بسیاری از زنان پس از اطلاع از تشخیص سرطان پستان، در زمینه ی سازگاری با سرطان پستان در زندگی شخصی و خانوادگی خود دچار سطح بالایی از ناتوانی و نا امیدی می شوند. به منظور بهبود مؤلفه هاي روانشناختی زنان مبتلا به سرطان، روشهاي مداخله اي گوناگونی به کار گرفته شده است.
یکی از روشهاي درمانی پرکاربرد
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است که کارآیی بالینی آن جهت بهبود مؤلفه هاي روانشناختی افراد مختلف در پژوهشهاي گوناگون نشان داده شده است. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر فاجعهپنداری درد و نگرانی از تصویر بدنی در زنان مبتلا به سرطان پستان تأثیر معنادار داشته و توانسته منجر به کاهش فاجعهپنداری درد و نگرانی از تصویر بدنی در این زنان شود.
علل سرطان پستان
اگر چه علت دقیق سرطان مشخص نیست؛ اما عوامل خطر اصلی را می توانیم برشمریم. با این حال، ۷۰٪ از زنان مبتلا به سرطان پستان هیچ فاکتور خطر شناخته شده ای ندارند. از مهم ترین عوامل ابتلای به سرطان پستان می توان به سن و سابقه خانوادگی اشاره کرد. خطر برای زنانی که دارای توده های خوش خیم پستان هستند کمی افزایش می یابد و برای زنانی که قبلا سرطان سینه، اندومتر، تخمدان یا سرطان روده بزرگ داشته اند، به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
عضویت در صفحه اینستاگرام دکتر علی علوی راد
عوامل خطر در سرطان سینه
- عوامل ژنتیکی دخیل در ایجاد سرطان پستان
- جنس
- سن
- نژاد
- قاعدگی زودرس (قبل از ۱۲ سالگی) و یائسگی دیررس (بعد از ۵۵ سالگی)
- جهش های خاص داخل ژنوم
- تراکم بافت پستان
- سبک زندگی و عوامل محیطی دخیل در سرطان پستان
- پرتودرمانی سینه قبل از سن ۳۰ سالگی می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
- درمان جایگزینی هورمونی (HRT)
علائم سرطان پستان
شایع ترین علامت کانسر پستان، وجود توده جدید است. یک توده سخت بدون درد که لبه های نامنظمی دارد، احتمال بالاتری دارد که سرطانی باشد، اما توده های سرطانی سینه می توانند نرم یا گرد نیز باشند. آنها حتی می توانند دردناک باشند. بسیار مهم است که هر نوع توده یا تغییراتی در پستان توسط متخصص چک شود. سایر نشانه های احتمالی سرطان سینه:
- تورم تمام یا قسمتی از پستان (حتی اگر توده ای حس نشود)
- حفره حفره شدن پوست (گاهی اوقات شبیه به پوست پرتقال به نظر می رسد.)
- درد پستان یا نوک پستان
- تو رفتگی نوک پستان
- قرمز شدن، پوسته پوسته شدن یا ضخیم شدن نوک پستان یا پوست سینه
- ترشح نوک پستان
- گره های لنفاوی متورم (گاهی اوقات کانسر پستان می تواند به غدد لنفاوی زیر بازو و یا اطراف استخوان ترقوه گسترش یابد و باعث ایجاد توده یا تورم شود، حتی قبل از اینکه تومور اصلی در پستان به اندازه کافی بزرگ شود تا حس شود.)
مزایای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بیماران مبتلا به سرطان پستان
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به بهبود امید به زندگی و بهزیستی روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی شود. همچنین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان خستگی و اضطراب بیماران مبتلا به سرطان پستان مؤثر است. به نظر میرسد تغییرات درمانی این روش ناشی از تکنیک هایی است که به زنان مبتلا به سرطان پستان کمک نموده تا حالات روانشناختی، فیزیولوژیکی و هیجانی خود را بتوانند بیشتر بپذیرند و از میزان اجتناب و یا بزرگنمایی آنها کاسته شده و فاجعه پنداري درد کمتري را ادراك نمایند.
تقویت توانایی توجه بدون قضاوت به افکار، هیجانات، تصاویر ذهنی و خاطرات آسیب زاي ناشی از حادثه آسیب زا (یعنی پرورش مهارتهاي ذهن آگاهی) یکی دیگر از مکانیسمهاي تأثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتواند باشد؛ چراکه از یکی مهمترین مشکلات زنان مبتلا به سرطان پستان، وجود اضطراب و نقص در عملکرد سلامت روانی آنان میباشد. بر این اساس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به این زنان کمک کرده تا بتوانند به میزان بیشتري از اضطراب خود کم نمایند. کاهش اضطراب نیز باعث میشود تا پردازش هاي شناختی و هیجانی زنان مبتلا به سرطان پستان به شکل واقعی گرایانه تر صورت پذیرد.
یافته دوم پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نگرانی از تصویر بدنی در زنان مبتلا به سرطان پستان تأثیر معنادار داشته و توانسته منجر به کاهش نگرانی از تصویر بدنی در این زنان شود. چنانکه به جاي ارزشهاي تعریف شده در فرایند شناختی بیمار، ارزشهاي جدید تعریف و جایگزین میشود که این ارزشگذاري مجدد در فرایند شناختی زنان مبتلا به سرطان پستان سبب کاسته شدن از توجه مفرط آنها به تصویر بدنیشان میشود؛ چراکه آنها در کنار تصویر بدنی، ارزشهاي متعدد دیگري را تعریف میکنند. بر این اساس فقدان یکی از ارزشها (تصویر بدنی)، فرایند کلی روانی و هیجانی آنها را متأثر نمیسازد.
نحوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بیماران مبتلا به سرطان پستان قبل و بعد از درمان
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با استفاده از شش فرایند مرکزي منجر به انعطاف پذیري روانشناختی در مراجعین میشود. شیوه به کارگیري این فرایند بدین صورت است که
در ابتداي درمان تلاش میشود، پذیرش روانی فرد در مورد تجارب ذهنی، افزایش یابد و در مقابل اعمالی که کنترل نامؤثر را در پی دارد، کاهش یابد.
آگاهی روانشناختی فرد نسبت به زمان حال در کانون توجه قرار گرفته و نسبت به افزایش آن اقدام میشود، یعنی فرد از تمام حالات روانی، افکار و رفتار خود در زمان حال آگاهی می یابد.
جداسازي فرد از تجارب ذهنی مورد هدف است به شکلی که بتواند عمل مستقل از تجارب را در خود نهادینه کند. تلاش براي کاهش تمرکز بر خودتجسمی که فرد براي خود در ذهنش ساخته است.
به فرد کمک میشود تا ارزشهاي شخصی اصلی خود را شناخته و به طور واضح مشخص سازد و در جهت تبدیل آنها به اهداف رفتاري اقدام نماید. در نهایت ایجاد انگیزه جهت عمل متعهدانه یعنی فعالیت معطوف به اهداف و ارزشهاي مشخص شده به همراه پذیرش تجارب ذهنی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر فاجعه پنداري درد در زنان مبتلا به سرطان پستان تأثیر معنادار داشته و توانسته منجر به کاهش فاجعه پنداري درد در این زنان شود.
مطالب پیشنهادی سایت دکتر علی علوی راد (بهترین جراح پلاستیک اصفهان):
لیفت و پروتز سینه به طور همزمان
سوالات و نگرانی ها عمل پروتز سینه
انواع پروتز سینه از نظر مواد تشکیل دهنده