بررسی عوامل ایجاد بیماری ژنیکوماستی در آقایان
معمولا هر رویدادی که موجب تغییر در آناتومی بدن انسان شود، بر اثر سلسلهای از تغییرات پدیدار میشود. ژنیکوماستی نیز، علل خاص خودش را دارد. معمولا زمانی که فرد تحت شرایط خاصی قرار میگیرد، ژنیکوماستی بروز میکند. در ادامه این مطلب سایت دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان عوامل ایجاد بیماری ژنیکوماستی در آقایان را مورد بررسی قرار می دهیم.
ژنیکوماستی بهدلیل چاقی و تجمع چربی
یکی از رایجترین علل بروز ژنیکوماستی در آقایان، تجمع چربی در ناحیه سینه است. معمولا زمانی که فرد به هر دلیلی دچار تجمع بافت چربی در بدن میشود، تغییر سایز نیز اتفاق میافتد. افزایش حجم در نواحی مختلف بدن، حاصل افزایش وزن است؛ اما گاهی در بعضی افراد، چربیها در نواحی خاصی از بدن بهصورت موضعی تجمع دارند.
تجمع چربی در ران، باسن، بازو، شکم، پهلو و سینه از جمله محلهای رایج است. زمانی که چنین رویدادی اتفاق میافتد، افزایش حجم چربی موجب بزرگ شدن سینه و افتادگی آن میشود. معمولا درمان در این نوع ژنیکوماستی، با کاهش سایز امکانپذیر است.
ژنیکوماستی بهدلیل ژنتیک
آناتومی بدن افراد و فرم آن، معمولا تحت تاثیر عوامل ژنتیکی است. برخی افراد دارای چاقی بالاتنه هستند، برخی دیگر تجمع چربی را در پایین تنه دارند. این الگوی چاقی معمولا در اعضا دیگر خانواده و نسلهای پیشین آن نیز دیده میشود؛. پس، در خصوص وراثتی بودن پدیده ژنیکوماستی در آقایان، میتوان یکی از عوامل نسبتا قوی را ژنتیک قرار داد. افرادی که سابقه این مشکل را در پدر، عمو، پدربزرگ، دایی و فرزندان آنها دارند، بیشتر در ریسک بروز ژنیکوماستی هستند.
ژنیکوماستی بهدلیل هورمون ها
هورمونها، تنظیم کننده بسیاری از شرایط در بدن ما انسانها هستند. زمانی که سطح استاندارد ترشح هورمونها دچار تغییر شود، آناتومی بدن افراد نیز دچار تغییر میشود. هورمون پروژسترون و استروژن از اصلیترین هورمونهایی هستند که تعادل بدن در آقایان و خانمها را ایجاد میکنند. هورمون تستوسترون نیز، در بدن آقایان بر روی حجم عضلات و رشد مو اثرگذار است و هورمون استروژن بر رشد سینه اثر دارد.
زمانی که سطح ترشح استروژن افزایش یافته باشد و یا تستوسترون در بدن مردان به خوبی ترشح نشود، شاهد افزایش سایز سینه در مردان خواهیم بود. این مشکل گاهی با مصرف دارو قابل کنترل است و گاهی نیز، درمان دارویی پاسخگو نیست.
ژنیکوماستی بهدلیل عوارض مصرف دارو
در بعضی افراد بهدلیل مصرف داروهای خاص، شاهد پدیده ژنیکوماستی هستیم. ژنیکوماستی یا همان افزایش سایز سینه در مردان، گاهی با مصرف برخی داروها تحریک میشود. مصرف داروهای کنترل کننده بزرگی پروستات یا سرطان آن، اثر مستقیمی بر بزرگ شدن سینه دارند. گاهی نیز استفاده از داروهایی مثل داروهای ضد افسردگی، داروهای درمان و کنترل ایدز، داروهای آنتی بیوتیک و شیمی درمانی نیز، موجب عوارضی مثل ژنیکوماستی میشوند. پس بدیهی است که باید مصرف این داروها را با احتیاط و تجویز پزشک انجام دهید و در صورت بروز چنین شرایطی، موضوع را با پزشک متخصصتان مطرح کنید.
داروهای ضد آندروژن جهت درمان بزرگ شدن پروستات یا سرطان آن تجویز میگردد؛ مانند فلوتامید، اسپیرونولاکتون و فیناستراید
داروهای استروئیدهای آنابولیک و آندروژنها (این داروها گاهی بدون تجویز پزشک متخصص و بهطور خودسرانه توسط ورزشکاران پرورش اندام استفاده میشود).
- افرادی که داروهای HIV مصرف میکنند و دارای HIV+ هستند
- داروهای ضد اضطراب مثل دیازپام و والیوم
- داروهای ضد افسردگی سه حلقهای
- داروهای مخصوص زخم معده مانند سایمتیدین
- داروهای دیگوکسین (ضد آریتمی) مخصوص مشکلات قلبی و مسدود کننده کلسیم
- داروهای ضد تهوع مانند متوکلوپرامید
- آنتی بیوتیکها
- گاهی بهدلیل به هم خوردن نظم هورمونها در بدن، شاهد بزرگ شدن سینه در مردان هستیم.
ژنیکوماستی بهدلیل اختلال در غدد تیروئید
اختلالات تیروئیدی و پرکاری تیروئید، از علل شایع ژنیکوماستی در آقایان است. گاهی به دلیل عدم دارا بودن تغذیه مناسب یا عوامل دیگر، ترشح هورمونها در تیروئید دچار مشکل میشود. در پدیده ژنیکوماستی، ترشح بیش از اندازه هورمون تیروکسین موجب تحریک سینه به رشد و تجمع چربی است.
ژنیکوماستی بهدلیل نارسایی کبد و کلیه
از رایجترین مشکلاتی که بعد از بروز بیماریهای کبد و کلیه مشاهده میشود، تغییرات هورمونی و برهم خوردن نظم هورمونها است. گاهی بهدلیل به هم خوردن نظم هورمونها در بدن، شاهد بزرگ شدن سینه در مردان هستیم. این مشکل در بیمارانی که دیالیز میشود، از علائمی است که مورد شکایت قرار میگیرد. در افراد مبتلا به سیروز کبدی نیز، ایجاد ژنیکوماستی بسیار رایج است.
تورم بافت سینه در مردان به همراه درد و گاهی ترشح در نوک پستان، از علائمی است که با مشاهده آن میتوانید احتمال بروز ژنیکوماستی بدهید.
صفحه اینستاگرام دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان
مطالب پیشنهادی سایت دکتر علی علوی راد (فوق تخصص جراحی پلاستیک اصفهان):
لیفت صورت با روشهای غیرتهاجمی