بررسی عوامل ایجاد پف در پلک ها
علل مختلفی ممکن است باعث بروز عارضه ورم یا پف پلک ها شود. این پدیده هم می تواند از علل ساده ای ناشی شود و هم این که علامتی است که فرد دچار بیماری و عوارض جدی چشم ها شده است. در این مطلب سایت دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان، عوامل ایجاد پف در پلک ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
کم خوبی و خوابیدن نامناسب
نحوه خوابیدن فرد و نیز کم خوابیدن فرد از عللی هست که می تواند باعث ورم پلک ها شود. کم خوابی و حالات خواب نامناسب همانند خوابیدن روی چهره باعث می شود مایعات در زیر چشم ها تجمع کند که منجر به “پف پلک” ها می شود. علاوه بر این ها علل دیگری هم در این رابطه وجود دارد که باعث بروز چنین عارضه ای می شود. از جمله تغییرات هورمونی دوره میانسالی، اختلالات خواب، وقفه تنفسی یا آپنه، تشک نامناسب و غیر راحت، خوابیدن در کنار کودکان خردسال و نوزادان، شیفتی بودن ساعات کار و خواب نامنظم در طول روز و همچنین عدم مدیریت درست ساعات آخر شب از جمله عللی است که می تواند باعث بروز پف روی پلک ها شود.
به این منظور برای کاهش ورم پلک ها، به پشت خوابیده و وضعیت بدن به نحوی باشد که بالا تنه اندکی بالاتر از سایر نواحی بدن باشد. این حالت باعث کمک به تخلیه مایعات از ناحیه چهره می شود و پلک ها می شود. علاوه بر این توصیه می شود که برای خود برنامه خواب منظمی را تنظیم کنید. لازم است به مدت هفت تا هشت ساعت به صورت پیوسته در شبانه روز بخوابید.
تماس و فشار به پلک ها
فشار آوردن به پلک ها و تماس با آن ها هم می تواند باعث ایجاد پف روی پلک ها شود. کارهایی همانند استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته، ریمل، چسب مژه، سایه چشم، سرم مژه، لنزهای تماسی، استفاده زیاد از کرم های استروئیدی، تماس چشم ها با لایه بردارها و محلول های شستشوی ضد آکنه، شستشوی صورت و چشم ها با محصولات مراقبت از پوست و مو و مواد شستشو دهنده معطر همگی باعث تحریک چشم ها شده و منجر به بروز ورم پلک ها می شود.
حساسیت
بروز حساسیت هم باعث ایجاد مشکلات در بزرگسالان و هم کودکان میشود و علت این پدیده می تواند ژنتیکی باشد. حساسیت می تواند باعث بروز “پف پلک” ها، خشکی، ورم و آب ریزش چشم ها و نیز خارش آن ها شود. در صورت عدم تشخیص مواد حساسیت زا که محرک حملات است، احتمال بروز ورم روی پلک ها وجود دارد. مصرف آنتی هیستامین غیر خواب آور و نیز شستشوی سینوس ها دو بار در روز باعث جلوگیری از بروز حساسیت و کنترل آن می شود. علاوه بر این ها باید از مصرف محرک های حساسیت زا همانند شوینده های معطر، شوره حیوانات خانگی، عطر، دود، گرد و غبار و غذاهای حساسیت زا خودداری شود.
لازم است هنگامی که کارهای منزل و باغبانی را انجام می دهید از ماسک استفاده کنید. قرار دادن سیستم تهویه روی حالت چرخشی باعث جلوگیری از ورود ذرات آلاینده و گرد و غبار به درون بینی ها، چشم ها و ریه ها می شود. نهایتا هم بهترین کار در این رابطه ترک کردن مصرف سیگار و دخانیات است.
التهاب بافت ناحیه چشم
التهاب در بافت های ناحیه چشم می تواند علت پف پلک ها و نیز بروز حساسیت خفیف، سرخی، انقباض چشم و آبریزش از آن ها شود. اگر بافت درون حفره چشم ورم کند، در بیمارانی که دچار بیماری گریوز هستند. باعث فشار دادن چشم به طرف جلو و ورم و برآمدگی آن ها می شود. از این رو چنانچه دچار ورم و برآمدگی چشم هایتان شده اید. باید به متخصص غدد مراجعه کردن تا با تشخیص بیماری و درمان آن، عملکرد تیروئید بازیابی شده و تیروئید چشم هم درمان شود. علاوه بر این ها خودداری از مصرف غذاهای آلتهاب آور همانند بادمجان، گوجه فرنگی، سیب زمینی، فلفل دلمه ای و گوجه، ضروری است.
افزایش سن
افزایش سن باعث ضعیف تر شدن بافت های اطراف چشم می شود. ضعیف تر شدن بافت های چشم هم با عواملی همانند مصرف سیگار و مشروبات الکلی، تماس با نور خورشید و مالش چشم ها سرعت می یابد. برخی از توده های چربی زیر چشم ها به صورت ژنتیکی ایجاد می شود و برخی اوقات در دوران جوانی بروز می یابد و با افزایش سن هم جلب بیشتری می کند.
مصرف غذاهای سرشار از سدیم
مصرف غذاهایی که حاوی سدیم فراوان هستند باعث بروز پدیده “پف پلک” می شود. غذاهایی همانند فست فودها، تنقلات شور، سوپ، شیرین کننده های مصنوعی، غذاهای فرآوری شده. نوشیدنی های انرژی زا، نودل و جلبک سرشار از سدیم هست. توصیه می شود غذاهایی مصرف کنید که میزان کم تری کربوهیدرات داشته باشد. همچنین عدم مصرف لبنیات و مصرف کم تر غذاهای فرآوری شده نیز لازم هست. مصرف لبنیات باعث بروز حساسیت، جوش و آکنه، نفخ، احتباس آب و نیز پف روی پلک و سایر مشکلات می شود.
نیاشامیدن آب به میزان کافی
نیاشامیدن آب به میزان کافی باعث می شود آب بدن کاهش یافته و مشکل احتباس آب در فرد ایجاد شود. این مشکلات خود می تواند علت ورم پلک ها، خشکی پوست بدن و پوست سر، سیاهی زیر چشم ها، ورم و نیز یکنواخت نشدن رنگ پوست باشد. برای این که تاثیر این عوامل از بین برود، قطع یا کاهش مصرف عامل های محرک و نیز نوشیدن آب به میزان بیشتری در طول روز ضروری هست. مصرف آب بیشتر با هر وعده غذایی شور و عدم مصرف نوشیدنی هایی که کاهش آب بدن را موجب می شود، لازم هست. همچنین مصرف داروهایی همانند پردنیزولون که علت ورم شدید پلک می شود، باعث افزایش نیاز به فرد به نوشیدن آب می شود.
صفحه اینستاگرام دکتر علی علوی راد جراح گوش اصفهان
تماس با نور خورشید
یکی دیگر از علل پف پلک ها، تماس با نور خورشید است. همچنین آفتاب سوختگی، تماس با منابع حرارت داخلی، سوختن با باد، فتودرماتیت که علت آن در معرض آفتاب قرار گرفتن است. و نیز مصرف داروها می تواند باعث “پف پلک” شود. از این رو برای برطرف کردن چنین مشکلی استفاده از ضد آفتاب فیزیکی و نیز عینک مجهز به عدسی محافظ uv ضروری است.
بیماری درماتیت و سایر بیماری های چشمی
بیماری درماتیت و سایر بیماری های چشمی همانند کنژنکتیویت، گل مژه چشم، بلفاریت، خشکی چشم و سایر عفونت های ناحیه چشم می تواند علت بروز پف پلک باشد. از این رو در صورتی که پف پلک ها به مدت بیش از چند روز ادامه یافت، ضروری است به پزشک مراجعه شود.
وجود کیست در پلک
چنانچه “پف پلک” درد داشته باشد، احتمال آن که علت آن وجود یک کیست که در پلک میانی شکل گرفته باشد، وجود دارد. توصیه بیشتر متخصصان آن است که برای تخلیه و درمان کیست در پلک، باید در اولین فرصت به مراکز درمانی مراجعه کرد، زیرا امکان سفت شدن محتویات درون کیست وجود دارد و در این شرایط درمان آن ها هم دشوارتر می شود.