آیا به واکسنی جدید علیه امیکرون نیاز است؟
واریانت امیکرون ، پنجمین نوع ویروس کرونا که توسط سازمان جهانی بهداشت نگرانکننده خوانده شده است. در بیش از 100 کشور شناسایی شده است. در میان پرسشهایی که پس از شناسایی کرونا امیکرون، مطرح شده است. این سوال زیاد شنیده میشود که آیا واکسنهای موجود همچنان بر این نوع کرونا اثرگذارند؟ آیا تعداد جهشهای زیاد ویروس اومیکرون به معنی این نیست که باید واکسنهای جدیدی طراحی شوند؟ آیا توانایی اومیکرون برای بیماریزایی و انتقال بین افراد بیشتر است؟
درباره کرونا امیکرون
واریانت امیکرون به کمک پروتئینی به نام اسپایک وارد سلولهای بدن شده و باعث بیماری کووید-19 میشود. حدود 30 تغییر یا بیشتر در پروتئین اسپایک نوع اومیکرون شناسایی شده است که دو برابر جهشهای نوع دلتا است. نیمی از این جهشها در ناحیهای است که ویروس کرونا به کمک آن به سلول بدن انسان متصل شده و باعث عفونت میشود.
این جهشها در این ناحیه ویروس احتمالاً باعث شود. تا دستگاه ایمنی کمتر از قبل ویروس را تشخیص دهد .و خطر عفونت با اومیکرون افزایش یابد. بعضی دیگر از این جهشها به ویروس برای فرار از شناسایی شدن توسط دستگاه ایمنی و انتقال بیشتر آن کمک میکنند.
دیدگاه سازمان جهانی بهداشت درباره کرونای واریانت امیکرون
مدیر امور فوریتهای سازمان جهانی بهداشت گفت که شواهدی مبنی بر اینکه واکسنهای کرونا باید برای تطبیق با واریانت اُمیکرون تغییر کنند، وجود ندارد. البته کارهایی در زمینه ساخت واکسنهای ویژه واریانت اُمیکرون در حال انجام است. هماکنون واکسنهایی بسیار موثر داریم و باید روی این تمرکز کرد که افراد پرخطر بیشتری واکسینه شوند.
طبق جدیدترین اعلام سازمان جهانی بهداشت، اثربخشی واکسنهای کرونا علیه اُمیکرون کاهش یافته است. و خطر ابتلای دوباره با اُمیکرون بیشتر از دلتا است.
ضرورت تزریق دز تقویتی واکسن کرونا
علاوه بر بعضی تحقیقات و آمارها که نشاندهنده کاهش ایمنی ناشی از واکسنها با گذشت زمان است. یک دلیل جدی برای استفاده از دوز سوم یا تقویتی واکسن کرونا، حفظ ایمنی جمعیت در برابر انواع جهشیافته ویروس کرونا یا همان واریانتها مانند اومیکرون و دلتا که درباره آنها این نگرانی وجود دارد که توان فرار از سیستم ایمنی را داشته باشند.
اطلاعات اولیه نشان میدهد احتمالا ًریسک عفونت مجدد با امیکرون (در مقایسه با غیر امیکرون) تقریباً بین سه تا هشت برابر بیشتر است. مطالعه دیگر نشان داد. در مقایسه با نوع ویروس اولیه، بین ۲۰ تا ۴۰ برابر کاهش در خنثی شدن ویروس اومیکرون برای واکسن فایزر دیده شده است . البته خبر خوب افزایش خنثی کردن ویروس توسط آنتیبادی بعد از تزریق دز بوستر با واکسن mRNA بوده است.