علل تیر کشیدن لحظه ای گوش

بررسی علل تیر کشیدن لحظه ای گوش

تیر کشیدن اصطلاحی است که برای دردهای ناگهانی و خود به خودی گوش به کار می‌بریم. درد شدید در گوش یک احساس رایج است. با اینکه اکثر دردهای ناگهانی گوش موقتی بوده و معمولاً خطرناک نیستند، با این حال در شرایط و موارد خاص می‌تواند باعث نگرانی شود. در این مقاله سایت دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان، علل تیر کشیدن لحظه ای گوش را مورد بررسی قرار می دهیم.

تیرکشیدن گوش به انگلیسی اتالژیا نامیده می‌شود. اصطلاح پزشکی گوش درد اتالژیا است. اگر درد از داخل گوش باشد، پزشکان آن را اتالژی اولیه می‌نامند و اگر منشأ آن خارج از گوش باشد، اصطلاح اوتالژی ثانویه را به کار می‌برند. تیرکشیدن گوش عوامل مختلفی می‌تواند داشته باشد.

باروترومای گوش (ear barotrauma)

هر گوش دارای یک لوله باریک به نام شیپور استاش است. وظیفه لوله استاش تنظیم فشار داخل گوش است تا با فشار هوای بیرون مطابقت داشته باشد. با تنظیم فشار، پرده گوش می‌تواند به درستی عمل کند و کار خود را انجام دهد. گاهی اوقات عدم تعادل در فشار گوش با فشار هوای محیط که در اثر انسداد شیپور استاش یا تغییر در فشار یا ارتفاع هوا اتفاق می‌افتد، می‌تواند باعث نوعی آسیب موقت به گوش به نام باروترومای گوش شود. علائم زیر می‌تواند در اثر بارترومای گوش اتفاق بیفتد:

  • احساس فشار در داخل گوش
  • درد شدید یا مبهم در گوش
  • از دست دادن شنوایی
  • سرگیجه

عفونت‌های سینوسی (Sinus infections)

درد شدید در گوش و تیر کشیدن گوش گاهی اوقات می‌تواند ناشی از عفونت در سینوس‌ها باشد (شبکه‌ای از حفره‌های پر از هوا در جمجمه).

در حالت کلی سه نوع اصلی عفونت سینوسی وجود دارد:

  • اوتیت: عفونت و التهاب گوش که شایع‌ترین نوع عفونت سینوسی هستند.
  • ماستوئیدیت: عفونت استخوان ماستوئید پشت گوش
  • سینوزیت: التهاب یک یا چند سینوس پارانازال که مسئول تولید مخاط بینی هستند.
  • عفونت سینوسی ممکن است ویروسی یا باکتریایی باشد.

اوتیت (Otitis)

اوتیت، عفونت در گوش داخلی یا خارجی، یکی از شایع‌ترین علل گوش درد است. عفونت گوش داخلی شیپور استاش را درگیر می‌کند که گوش میانی را به پشت حفره بینی و گلو فوقانی متصل می‌کند. این بیماری معمولاً یک علت ویروسی دارد و بیشتر در بین کودکان شایع است.

عفونت گوش خارجی مجرای گوش، لوله‌ای که گوش خارجی و پرده گوش را به هم متصل می‌کند را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این عفونت معمولاً شامل تحریک مستقیم کانال گوش توسط آب (گوش شناگر) یا ‌اشیایی مانند Q-tips است و بیشتر در بزرگ‌سالان دیده می‌شود.

علاوه بر درد شدید و تیرکشیدن گوش، برخی از علائم احتمالی عفونت گوش عبارت‌اند از:

  • مشکل شنوایی
  • احساس فشار یا پری در گوش
  • ترشح مواد و مایعات از گوش
  • خارش یا سوزش در گوش و اطراف آن
  • تب
  • سطح پایین انرژی بدن و بی‌حالی

اختلال گیجگاهی فکی (Temporomandibular disorder)

اختلال گیجگاهی فکی (TMD) یک بیماری اسکلتی عضلانی است که در درجه اول مفاصلی را که استخوان فک را به جمجمه متصل می‌کنند، تحت تأثیر قرار می‌دهد. افراد مبتلا به TMD ممکن است درد شدیدی را در قسمت فک تجربه کنند که به گوش‌ها و شقیقه‌ها منتهی می‌شود. اختلال گیجگاهی فکی می‌تواند منجر به تیر کشیدن گوش شود.

سایر علائم احتمالی TMD عبارت‌اند از:

  • شنیدن صدا‌های کلیک کردن، ترکیدن یا ساییدن هنگام حرکت فک
  • مشکل در باز کردن کامل دهان
  • قفل شدن فک هنگام باز کردن دهان

روش های درمان سرطان لاله گوش | جراح بینی اصفهان | جراح گوش اصفهان

به دام افتادن یک جسم خارجی در گوش

گیر کردن یک جسم خارجی در مجرای گوش می‌تواند باعث تیرکشیدن گوش و دردهای ناگهانی شود. بسیار دیده می‌شود که کودکان و حتی بزرگ‌سالان از روی کنجکاوی و شوخی، ‌اشیایی را در گوش هم فرو می‌کنند. به دام افتادن یک جسم خارجی در گوش می‌تواند علائم زیر را داشته باشد:

  • درد تیز یا مبهم
  • خروج ترشحاتی از گوش
  • از دست دادن شنوایی
  • عفونت کردن گوش

سروصدا‌های بلند و دائمی

اگر دائم هندزفری در گوش دارید، اگر با صدای بلند موزیک گوش می‌کنید و اگر بنا بر اقتضای کار و محیط کاری‌تان دائماً در معرض سروصداهای بلند و آزاردهنده قرار دارید، ممکن است تیرکشیدن گوش و دردهای ناگهانی را تجربه کنید.

تیر کشیدن گوش نشانه تومور

اگرچه به وجود آمدن تومور‌هایی در قسمت گوش شایع نیست؛ اما اتفاق می‌افتد. درگیر شدن تنها یک گوش به مشکلاتی مانند عفونت و تیر کشیدن گوش و احساس سردرد و سرگیجه می‌تواند از نشانه‌های وجود تومور در گوش باشد.

ضربه به سر

ضربه به سر می‌تواند باعث آسیب شنوایی سریع و بالقوه غیرقابل برگشت شود. ضربه‌ای که به گوش وارد می‌شود می‌تواند پرده گوش را پاره کند. ضربه به سر می‌تواند به استخوان‌های گوش میانی آسیب وارد کند. اگر ضربه به اندازه کافی شدید باشد، با تخلیه مایع گوش داخلی، شنوایی شما را برای همیشه از بین می‌برد.

صفحه اینستاگرام دکتر علی علوی راد جراح گوش اصفهان

اتواسکلروز

استخوان‌های شما دائماً در حال بازسازی هستند، از جمله استخوان‌های گوش میانی. هنگامی که این بازسازی به هر دلیلی درست پیش نرود، استخوان‌های گوش شما بیش از حد رشد کرده و سفت می‌شوند. در این حالت دیگر صدا را به درستی هدایت نمی‌کنند. این عارضه در زنان میان‌سال شایع‌تر است و معمولاً از یک گوش شروع می‌شود و به سمت گوش دیگر حرکت می‌کند. افراد درگیر در گوش آسیب‌دیده خود صدای زنگ، غرش، وزوز، خش خش و تیر کشیدن گوش را تجربه می‌کنند.

هایپراکوزیس (حساسیت به صدا)

اگر صدای کار کردن یخچال، صدای ناشی از شیر آب، راه رفتن روی برگ‌ها یا به هم زدن کاغذ‌ها به طرز دردناکی شما را آزار می‌دهد، احتمالاً دچار هیپراکوزیس هستید.

اسپاسم پرده گوش (MEM)

ماهیچه‌های تانسور تیمپانی و استاپدیوس برای محافظت از گوش میانی شما هستند. این ماهیچه‌ها صدا‌هایی که از بیرون گوش می‌آید را کاهش داده و صدا‌هایی که از داخل بدن می‌آیند، مانند صدای بدن خودمان، جویدن، گردش خون، هضم غذا، تولید و دفع گاز و غیره را فیلتر می‌کنند. هنگامی که این عضلات دچار اسپاسم می‌شوند، نتیجه ابتلا به بیماری میوکلونوس گوش میانی (MEM) خواهد بود که به عنوان وزوز گوش نیز شناخته می‌شود.

MEM یک بیماری نادر است که در آن وزوز گوش (یا زنگ زدن و سوت کشیدن گوش) با انقباض‌های مکرر و هم‌زمان ماهیچه‌های تانسور تمپانی و استاپدیوس ایجاد می‌شود. اسپاسم پرده گوش می‌تواند منجر به تیرکشیدن گوش شود. شایع‌ترین علت وزوز گوش قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صدا‌های بلند است، اگرچه یک صدای ناگهانی و بسیار بلند نیز می‌تواند باعث آن شود.

جراح گوش اصفهان در دکتر آف


مطالعه بیشتر:

آشنایی با تست شنوایی سنجی OAE

علل ایجاد خارش گوش

روش های درمان خارش گوش

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *