انواع اسکار پوستی
در بخش قبلی به نحوه بخ وجود آمدن عارضه جای زخم یا همان اسکار پوستی پرداختیم در این قسمت قصد داریم انواع اسکارهای پوستی را بررسی کنیم با ما همراه باشید :
-
عارضه جای زخم آتروفیک
این نوع از اسکارها معمولاً به شکل فرورفتگی کوچک و گردی هستند که در زیر سطح پوست اطراف زخم تشکیل میشوند. جای زخم آتروفیک زمانی به جود میآید که در فرایند ترمیم، اختلالی پیش آمده باشد و پس از بروز جوش یا آبلهمرغان رشتههای بافت همبند به میزان کافی تولید نگردد.
-
عارضه جای زخم هیپرتروفیک
جای زخم هیپرتروفیک بیشتر در میان جوانان به دنبال بروز سوختگی و در افراد دارای پوست تیره شایع است. این نوع جای زخم معمولاً قرمزرنگ، ضخیم و برجسته هستند و ممکن است دارای درد و خارش باشند؛ اما رشد آن منحصر به محدوده اصلی زخم است. جای زخم هیپرتروفیک معمولاً ظرف یک هفته پس از بروز جراحت شروع به تشکیل شدن میکند و ممکن است بهطور طبیعی بهبود پیدا کند با این حال امکان دارد فرایند تشکیل اسکار پس از یک سال یا بیشتر آغاز شود.
-
عارضه جای زخم کلوئید
اسکار کلوئید ممکن است در هر سنی بر روی پوست ظاهر شود؛ اما بر روی پوست افراد جوانتر و افراد دارای پوست تیرهتر سریعتر و به راحتی تشکیل میشود. این نوع زخم ضخیم و گرد است و از دستهای از بافتهای زخم ناهموار تشکیل شده که معمولاً خارج از محدوده اصلی زخم رشد میکنند. کلوئید غالباً قرمزرنگ است و در مقایسه با پوست اطراف، تیرهتر میباشد. امکان دارد این نوع اسکار چندین ماه پس از بروز جراحت، ظاهر شود. همچنین در طی دوران بارداری ممکن است شدت بیشتری پیدا کند.
-
عارضه جای زخم انقباضی
جای زخمهایی که از زوایای قائمه مفاصل و چینهای پوست میگذرند، بیشتر در معرض تشکیل جای زخم انقباضی یا جای زخم کوتاه شدگی هستند. این نوع جای زخم زمانی تشکیل میشود که جای زخم کاملاً رشد نکرده باشد و نابالغ باشد. غالباً جای زخم انقباضی گرایش به تشکیل اسکار هیپرتروفیک دارند و معمولاً اسکارهای هستند که موجب بروز ناتوانی و اختلال در توانایی و عملکرد فرد میشوند. معمولاً جای زخم انقباضی پس از سوختگی به وجود میآید.
ترمیم جای زخم چگونه انجام میشود؟