علائم و عوارض شکستگی بینی
افراد مستعد شکستگی بینی
تقریبا تمام افرادی که به انجام فعالیت های ورزشی تماسی می پردازند بیشتر در معرض شکستی بینی هستند. همچنین در افرادی که مشکلات تعادلی و حرکتی دارند احتمال افتادن و شکستن بینی نیز وجود دارد.
علائم شکستگی بینی
اولین نشانه ای که ممکن است پس از شکستن بینی مشاهده شود تغییر شکل ظاهر بینی یا دفرمه شدن شکل بینی می باشد، البته اگر شکستگی خفیف باشد این امکان وجود دارد که از نظر ظاهری، شکستگی بینی تشخیص داده نشود. از دیگر علائم شکستگی بینی می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- خونریزی بینی
- تورم در بینی
- کبودی در اطراف بینی و چشم ها
- درد در ناحیه بینی
عوارض شکستگی بینی
از جمله عوارضی که ممکن است در نتیجه شکستگی بینی در فرد ایجاد شود شامل انحراف بینی، جمع شدن خون یا هماتوم در تیغه وسط بینی، آسیب و شکستگی غضروف بینی و در موارد شدیدتر مانند تصادفات آسیب به گردن. در ادامه قصد داریم به شرح هر یک از این عوارض پرداخته می شود:
انحراف بینی
یکی از عوارض شکستگی بینی انحراف بینی می باشد. در این شرایط دیواره نازکی که موجب جدا کردن دو مجرای بینی ( تیغه بینی ) از یک طرف در می رود. در نتیجه یکی از مجراهای بینی باریکتر می شود. جهت درمان این عارضه می توان از مصرف دارو جهت رفع و کنترل علائم انحراف بینی بهره جست. اما یکی از موثرترین روش های درمان و اصلاح انحراف بینی جراحی می باشد.
جمع شدن خون یا هماتوم در تیغه وسط بینی
گاهی تجمع خون که از آن با نام هماتوم تیغه بینی یاد می شود، می تواند در اثر شکستگی بینی رخ دهد. هماتوم تیغه بینی می تواند به منجر به انسداد هر دو مجرای بینی شود. برای رفع هماتوم تیغه بینی حتما باید به صورت اورژانسی جراح انجام داد تا از آسیب های احتمالی وارد شده به غضروف بینی جلوگیری شود.
شکستگی غضروف
در صورتی بینی به دلیل ضربه های شدید مانند تصادفات رانندگی دچار شکستگی شود، احتمال شکستگی غضروف نیز وجود دارد. بنابراین هنگامی که بینی نیاز به جراحی داشته باشد باید غضروف و استخوان اصلاح شوند.
آسیب به گردن
گاهی شکستگی بینی در نتیجه آسیب های شدید تماسی ( مانند تصادفات رانندگی ) اتفاق می افتد، که می تواند با آسیب به گردن و ستون فقرات گردنی همراه باشد. اگر شدت ضربه به اندازه ای باشد که موجب شکستگی بینی شود می تواند به همان می تواند منجر به آسیب استخوان ناحیه گردن نیز شود. بنابراین در صورتی که مشکوک به آسیب های گردنی هستید نیاز است که سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
علل شکستگی بینی
- وارد شدن آسیب به صورت
- مشت یا ضربه خوردن به بینی یا افتادن
- شکستگی در اثر تصادفات رانندگی ( این نوع از شکستگی معمولا بسیار شدیدتر می باشد و نیاز به جراحی های اورژانسی دارد)
نحوه تشخیص شکستگی بینی
با انجام معاینه فیزیکی ساختار بینی و صورت و گردن توسط پزشک جراح، معمولا بخش عمده تشخیص شکستگی بینی انجام می شود. اگر پزشک حین معاینه به آسیب های شدیدتر مشکوک شود از بیمار درخواست می کند تا تصویربرداری سی تی اسکن یا ایکس ری را انجام دهد. با استفاده از این آزمایشات، تمام مشکلات احتمالی موجود در ناحیه صورت، گردن و شکستگی هایی که ممکن است در استخوان های اطراف چشم ها یا ستون فقرات گردنی رخ داده باشد را تشخیص داده می شود.
شکستگی بینی چه پیچیدگی هایی در پی دارد؟
آسیب به بینی یکی از علل مهم شکستگی بینی است. برخی افراد که استخوانی شکسته در بینی دارند شاید استخوان های شکسته ای در دیگر نواحی صورت هم داشته باشند. با معاینه فیزیکی هرگونه استخوان شکسته در صورت نمایان می شود. برای مثال استخوان های شکسته در اطراف چشم ها و فک کاملاً مشخص می شود.