بررسی انواع جراحی گوش برای درمان یا زیبایی
اگرچه برخی از مشکلات و اختلالات گوش با دارودرمانی رفع میشوند، اما در بسیاری از موارد حتی برای رفع عفونت شدید نیاز به جراحی است. در ادامه این مطلب از سایت دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان انواع جراحی گوش برای درمان یا زیبایی را مورد بررسی قرار می دهیم.
جراحی نوروم آکوستیک (شوانوم دهلیزی)
کمشنوایی در یک گوش میتواند یک علامت هشداردهنده برای تومور مغزی باشد. نوروم آکوستیک یک تومور خوشخیم و با رشد آهسته است که معمولا در بخش تعادلی عصب هشتم جمجمهای (اعصاب حلزونی وستیبولار) بروز میکند. این عصب در نزدیکی ساختارهای گوش داخلی و در یک کانال استخوانی بسیار باریک قرار گرفته است. وجود یک تومور به کوچکی ۱ میلیمتر در این کانال، میتواند به عصب فشار آورده و باعث شنیدن صدای زنگمانند یا کاهش شنوایی شود. تومورهای بزرگتر میتوانند عصب صورت (عصب جمجمهای VII) که در همان کانال استخوانی قرار دارد را تحت فشار قرار دهند.
در حال حاضر تصویربرداری امآرآی (MRI) دقیقترین راه برای تشخیص تومور آکوستیک است و میتوان از آن برای نظارت بر روند رشد تومور و میزان پاسخ آن به درمان استفاده کرد. در بسیاری از موارد، تومور بهقدری آهسته رشد میکند که با آزمایشهای شنوایی دورهای (آدیوگرام) و اسکن MRI میتوان آن را با خیال راحت رصد کرد. اگر تومور سریع رشد کند و آنقدر بزرگ شود که باعث فشرده شدن ساختارهای حیاتی شود، نیاز به جراحی یا پرتودرمانی دارد. اصولا جراحی تومور آکوستیک توسط جراح مغز و اعصاب و جراح گوش آموزشدیده انجام میشود. تومور ممکن است بهمرور استخوانهای گوش یا لوب تمپورال مغز را درگیر کند. این مساله در افزایش شدت کمشنوایی و احتمال خطر آسیبدیدگی عصب صورت موثر است.
انواع برشهای گوش برای برداشتن نوروم آکوستیک
ترانسلابیرنت (Translabyrinthine):
جراح استخوان ماستوئید و استخوان گوش داخلی را برای دسترسی به کانال گوش بهمنظور برداشتن تومور برمیدارد.
رتروزیگموئید (Retrosigmoid):
جراح را از طریق ایجاد سوراخ در جمجمه، برشی را در پشت قسمت ماستوئید گوش ایجاد میکند. این کار باعث میشود که عصب صورت راحتتر مشاهده شود و کمتر آسیب ببیند.
حفره میانی (Middle Fossa):
جراح تومور را از طریق بخش بالایی کانال گوش داخلی خارج میکند. معمولا این روش زمانی استفاده میشود که احتمال حفظ شنوایی زیاد است.
سرگیجه، کمشنوایی دائمی و فلج دائمی صورت از عوارض احتمالی انوع جراحی نوروم آکوستیک هستند.
جراحی کاشت حلزون برای بهبود قدرت شنوایی
کاشت حلزون یک فناوری تخصصی است که به افراد مبتلا به کمشنوایی شدید امکان شنیدن و درک صدا را میدهد. در واقع به طور الکتریکی سلولهای عصبی گوش داخلی (حلزون گوش) را تحریک میکند و سپس سیگنالی را از عصب شنوایی به مغز میفرستد. بدینشکل دیگر نیاز به استفاده از سمعک نیست.
هم کودکان و هم بزرگسالان میتوانند از آن بهرهمند شوند. برای قرار دادن اجزای آن در گوش داخلی، به جراحی نیاز است. یک عمل سرپایی است که تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. ابتدا یک برش در پشت گوش و سپس یک سوراخ در حلزون گوش که بخش گیرنده گوش داخلی است، ایجاد میشود. ازآنجاییکه حلزون گوش ارتباط نزدیکی با مایع مغزی نخاعی دارد، در صورت بروز عفونت گوش میانی بعد از جراحی، باید فورا برای جلوگیری از ابتلا به مننژیت درمان آغاز شود. البته خطر قرار دادن ناقص حلزون مصنوعی و شکسته شدن آن نیز بیمار را تهدید میکند.
جراحی کاشت سمعک باها (BAHA) به عنوان ایمپلنت استخوان تمپورال
سمعک باها یک دستگاه قابل کاشت است که میتواند توسط افراد مبتلا به کمشنوایی رسانا، کمشنوایی مختلط و کمشنوایی یکطرفه (ناشنوایی یکطرفه) استفاده شود. در واقع طی یک جراحی سرپایی، یک ایمپلنت تیتانیومی کوچک در استخوان پشت گوش قرار میگیرد. پس از بهبودی و اجازه دادن به ایمپلنت برای ادغام با استخوان تمپورال، یک پردازشگر شنوایی تخصصی برای انتقال صدا به استخوان وصل میشود و به بیمار این امکان را میدهد که بشنود.
جراحی کاشت سمعک لنگر استخوانی
سمعک لنگر استخوانی با انتقال مستقیم امواج صوتی به استخوانهای جمجمه، میتواند زمینه بایپس گوش میانی را فراهم کند. ابتدا یک پایه کوچک از طریق جراحی در جمجمه کاشته میشود و پس از مدتی بهبودی، سمعک را میتوان بر روی آن قرار داد و مانند هر سمعک دیگری استفاده کرد. کاشت سمعک لنگر استخوانی برای بیمارانی توصیه میشود که بیماری مزمن گوش میانی دارند. زیرا این بیماری مانع از استفاده راحت از سمعکهای استاندارد میشود. همچنین گزینهای برای بیماران مبتلا به ناشنوایی یکطرفه است.
جراحی کاشت ایمپلنت برای بهبود کمشنوایی رسانا
اصولا از ایمپلنت اوسیا (Osia) برای انجام این جراحی استفاده میشود. یک ایمپلنت تیتانیومی است که برای یکپارچگی سریعتر و قویتر استخوان گوش دقیقا در زیر پوست قرار میگیرد. از طریق آهنربا به یک پردازنده خارجی متصل و برای درمان کمشنوایی رسانا استفاده میشود.
جراحی گوش شکسته
گوش شکسته یا گوش گلکلمی، به تغییر شکل ظاهر گوش در اثر وارد شدن ضربات متعدد اشاره دارد. این عارضه در بین بوکسورها، کشتیگیران و رزمیکاران رایج است. اصولا برای کاهش خطر آسیب دائمی، درمان سریع به کمک عمل جراحی گوش لازم است. اگر در شش ساعت اول پس از آسیب تحت درمان قرار بگیرید، احتمالا بدون عارضه بهبود خواهید یافت.
جراحی کنترل نشت مایع مغزی نخاعی از گوش
اتوره مایع مغزی نخاعی وضعیتی است که در آن مایع مغزی نخاعی به داخل گوش نشت پیدا میکند. اغلب منجر به کاهش شنوایی میشود و بیمار را در معرض خطر ابتلا به مننژیت قرار میدهد. این عارضه ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که استخوان تِگمَن (استخوانی که گوش را از مغز جدا میکند) نازک یا فرسوده شده باشد. زیرا به مغز اجازه میدهد تا به داخل حفره گوش منبسط شده و احتمالا پوشش داخلی را بشکند.
درمان جراحی شامل ترمیم استخوان تگمن و پوشش داخلی گوش در جهت جلوگیری از نشت مایع مغزی نخاعی و کاهش فشار ناشی از آن، بهبود کمشنوایی و کاهش خطر ابتلا به عفونتهای جدی تهدیدکننده زندگی است.
جراحی تخلیه کانال گوش در زمان بروز آبسه یا هماتوم
ممکن است در اثر بروز آبسه یا هماتوم (خونریزی محیطی)، مایعات در کانال گوش یا داخل لاله گوش جمع شوند. این وضعیت اغلب بهدلیل عفونت یا ضربه به گوش رخ میدهد و باید بهسرعت توسط دکتر گوش حلق بینی تخلیه انجام شود.
جراحی برای خارج کردن جرم گوش
اگرچه وجود جرم در مجرای گوش مساله طبیعی است اما تجمع بیشازحد آن میتواند باعث بروز درد، فشار، گوشدرد، سرگیجه و سایر علائم نامطلوب شود. متخصص گوش و حلق و بینی میتواند با داروهای موضعی و ابزار فیزیکی، عمل سرپایی تخلیه جرم انباشتهشده را انجام دهد.
جراحی برای کاهش فشار کیسه اندولنف در بیماری منییر
افراد مبتلا به بیماری منییر (Meniere) ممکن است سرگیجه و کاهش شنوایی را تجربه کنند. بههمیندلیل، بهمنظور کمک به حفظ فشار هیدرواستاتیک و هموستاز اندولنف در گوش داخلی، جراحی انجام میشود. هدف کنترل سرگیجه و جلوگیری از کاهش شنوایی بیشتر است. این روش را میتوان در یک محیط سرپایی یا در یک مرکز جراحی با بیهوشی عمومی انجام داد.
جراحی برداشتن توده خارجی گوش
گاهی توده در لایه خارجی گوش رشد میکند و باعث کاهش شنوایی یا فلج صورت میشود. در این شرایط، برای بهبود ظاهر صورت و کنترل رشد توده، از روش جراحی گوش استفاده میشود.
جراحی سینوس جلوی گوش
حفرههای سینوسی در زیر پوست و درست در جلوی گوش خارجی قرار دارند. این حفرهها که در بدو تولد وجود دارند، ممکن است دارای ساختاری ساده یا پیچیده باشند و در بافتهای اطراف گوش منشعب شوند. احتمال بروز کیست یا آبسه در این حفرهها وجود دارد و باید بهسرعت توسط جراحی برداشته شوند تا کمشنوایی بروز نکند.
دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید
جراحی کانالپلاستی اگزوستوز (درمان بیماری گوش موجسوار)
گوش موجسوار یک بیماری با سرعت پیشرفت آهسته است که در اثر قرار گرفتن در معرض ترکیبی از هوا و آب سرد به وجود میآید. این مساله باعث انقباض و در برخی موارد مسدود شدن کامل کانال گوش میشود. در این شرایط، کانالپلاستی یک روش جراحی است که برای گشاد کردن مجرای گوش باریکشده انجام میشود. در واقع میتوان آن را نوعی جراحی پولیپ گوش محسوب کرد.
جراحی برای رفع فشار عصب صورت
فشردهسازی عصب صورت ممکن است در نتیجه عفونت، جراحی، ضربه، تومور یا التهاب رخ دهد. این مساله میتواند منجر به فلجی، ضعف یا افتادگی بافت صورت شود. متخصص گوش، حلق و بینی ممکن است بتواند تورم عصب را با استفاده از درمانهای محافظهکارانه مانند تحویز داروهای خوراکی کاهش دهد یا در موارد شدیدتر، فشار وارد شده به عصب را از طریق مداخله جراحی کاهش دهد.
جراحی گوش برای ترمیم فیستول
معمولا فیستول پریلنف در اثر پارگی بافت میان گوش میانی و گوش داخلی بروز میکند. این مساله ممکن است در نتیجه وارد شدن فشار شدید به گوش هنگام ضربه به سر، غواصی، زایمان و وزنهبرداری رخ دهد. فیستول میتواند با جراحی و پیوند بافت نرم ترمیم شود. این روش معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام میشود.
مطالعه بیشتر:
اثرات جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی
توی گوشم توده داشتم و روی شنوایی من تاثیر گذاشته بود و کم شنوا شده بودم که شکر خدا در مرحله اول بود و با جراحی که برام انجام دادند مشکلم برطرف شد