بررسی تاثیر عمل جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی
یکی از رایجترین مشکلاتی که برای افراد، پس از جراحی بینی ایجاد میشود، از بین رفتن حس بویایی بعد از عمل بینی است. معمولا این مشکل، در مواردی تشخیص داده میشود که فرد هیچ احساس بویایی ندارد. در مقاله امروز سایت دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان به بررسی تاثیر عمل جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
در چنین مواقعی، فرد احساس میکند طعم چندانی از خوراکیها نیز، متوجه نمیشود و یا هیچ بویی را احساس نمیکند. در این شرایط، معمولا دچار استرس و نگرانی فراوان میشوند. با بروز مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی، فرد در اولین فرصت به پزشک متخصص خود مراجعه میکند، تا پس از مطرح نمودن مشکل، درمان را آغاز کند.
نحوه عملکرد سیستم بویایی انسان
حس چشایی و حس بویایی، دو حس تشخیصی شیمیایی در انسان است. داخل بینی انسان، رشتههای ریز و منظمی وجود دارد که به عصب بویایی متصل هستند. عصب بویایی، دارای سلولهای تشخیصدهنده بو است. احساس بو در انسان، زمانی ایجاد میشود که مولکولهای رایحه، به رشتههای عصبی و عصب بویایی میرسند. در چنین شرایطی، حس بویایی انسان تحریک میشود و با مخابره اطلاعات به مغز، بو در انسان احساس میشود. اختلال در هر بخش از این سیستم، نتیجهای جز کاهش حس بویایی نخواهد داشت. تاثیر جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی نیز بر اثر اختلال در عملکرد همین سیستم ایجاد میشود.
این مطلب را نیز مطالعه کنید : آشنایی با جراحی بینی و سینوزیت
علت از بین رفتن عمل زیبایی بینی حس بویایی
اگر بخواهید مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی را بررسی کنید، باید نگاهی به عملکرد سیستم بویایی بیاندازید. پس از جراحی فانتزی بینی یا عمل زیبایی بینی، معمولا به میزان قابل مشاهدهای تورم در داخل بینی ایجاد میشود. همین تورم، موجب اختلال در عملکرد رشتههای عصبی بویایی و سیستم بویایی میشود. معمولا با تورم، جریان هوا به داخل بینی از بین رفته و رسیدن مولکولهای رایحه به رشتههای عصبی بویایی نیز، مختل میگردد. همین اختلال در پروسه بویایی کافی است که فرد دچار مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی شود. معمولا تجربه چنین شرایطی را در زمان سرماخوردگی، آنفولانزا و تست مزههای تند مثل فلفل، دارید. در این موارد نیز، بهدلیل تورم در ناحیه داخلی بینی، احساس بویایی ضعیف میشود.
ارتباط حس چشایی و بویایی به هم
یکی از اصلیترین مشکلاتی که پس از جراحی رینوپلاستی بینی ایجاد میشود، کاهش حس بویایی در افراد است و تاثیر جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی امری اثباتشده است. معمولا با کاهش حس بویایی، حس چشایی نیز ضعیف میشود. بهدلیل ارتباط این دو حس با یکدیگر، آسیب به حس بویایی، حس چشایی را نیز تضعیف میکند.
تاثیر جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی و سپس چشایی، اعمال میشود؛ زیرا معمولا برای درک مزهها، بدن از حس چشایی استفاده میکند، اما حس بویایی نیز مکمل درک این مزهها است؛ زیرا حس چشایی در ابتدا، از طریق حس بویایی بروز میکند. بسیاری از مراجعه کنندگانی که از کاهش حس چشایی شکایت دارند، پس از مراجعه متوجه اختلال در حس بویاییشان میشوند.
تحلیل تاثیرات جراحی بینی بر حس بویایی
طی شیوع مشکلات بویایی بعد از عمل بینی، تحقیقاتی در زمینه بررسی این مشکل آغاز شد. در این تحقیق، افرادی که کاندید جراحی بینی بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتیجه این ارزیابی قبل از عمل بینی، نشان از نرمال بودن اکسیژن رسانی بدن و حس بویایی در این افراد بود. پس از انجام جراحی زیبایی بینی، در اولین هفته، ۸۷/۵% از افراد، دچار آنوزمی یا نابویایی شدند و تقریبا اکثر افراد، هیچ حس بویایی نداشتند. این وضعیت تا چند هفته ابتدایی پس از عمل رینوپلاستی ادامه پیدا کرد.
پس از گذشت ۶ هفته، تقریبا ۸۰% افرادی که تحت عمل زیبایی بینی قرار گرفته بودند، دچار نابویایی خفیف تا متوسط بودند. در واقع، پس از عمل زیبایی بینی، این افراد چندان بویی احساس نمیکردند. اما پس از گذشت ۶ ماه از عمل زیبایی بینی، بویایی اکثر افراد به حالت نرمال بازگشت. اما دلیل این تغییرات چه بود؟ در ادامه، به بررسی علل از بین رفتن حس بویایی پس از عمل بینی میپردازیم.
ارتباط پولیپ بینی و مشکل سینوزیت و کاهش حس بویایی
یکی از مشکلاتی که حس بویایی را دچار اختلال میکند، پولیپ بینی است. معمولا با ایجاد پولیپ، اختلالی در رشتههای عصبی بویایی ایجاد میشود و انتقال اطلاعات حاصل از مولکول بو، عصب شنوایی و مغز را، دچار اختلال میکند. همین موضوع، موجب بروز اختلال بویایی در فرد میشود. با بررسی دقیق ساختمان بینی و محل ایجاد پولیپ، پزشک متخصص باتجربه، میتواند اقدام به عمل پولیپ بینی نماید. معمولا مدتی پس از جراحی پولیپ بینی، فرد با برگشت حس بویایی مواجه میشود که بسیار رضایتبخش و خوشحالکننده است.
از بین رفتن حس بویایی بعد از عمل بینی تا چه سطحی، طبیعی است؟
تاثیر جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی بدیهی است؛ اما مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی، عموما ۶ ماه بعد از انجام جراحی بهبود پیدا میکند. تحقیقاتی که انجام شده نیز همین مدت زمان را تایید میکند؛ اما در بعضی از موارد که عمل بینی عروسکی یا جراحی فانتزی بینی انجام شدهاست، بهدلیل کوچک شدن بیش از اندازه بینی و تورم و آسیب به سیستم بویایی، فرد هیچگاه شانس بهبودی و برگشت حس بویایی را نخواهد داشت.
بهدلیل همین موضوع، توصیه میشود که فقط در صورت صلاحدید پزشک، اقدام به انجام عمل بینی عروسکی یا جراحی فانتزی بینی نمایید. کوچک نمودن بیش از اندازه بینی، اصلا توصیه نمیشود!!!
میزان رواج تاثیر جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی
از بین رفتن حس بویایی بعد از عمل بینی، بسیار رایج است. اما این اختلال، معمولا پس از گذشت ۶ هفته بهبود پیدا میکند. هر چند، ممکن است زمان بهبودی تا ۶ ماه نیز بهطول انجامد. معمولا پس از عمل بینی عروسکی و جراحی فانتزی بینی، بهدلیل تورم ناشی از عمل، اختلالات بویایی، طبیعی است. پس از بهبود زخمهای ناشی از عمل جراحی و کاهش تورم آن، حس بویایی به مرور بازمیگردد. مشکل از جایی آغاز میشود که در زمان عمل زیبایی بینی، به عصب بویایی فرد آسیبی وارد شده باشد. در چنین شرایطی، اختلال در حس بویایی تقریبا همیشگی میشود و درمان چندانی ندارد.
دکتر علی علوی راد را در اینستاگرام دنبال کنید
مدت زمان بازگشت حس بویایی بعد از جراحی بینی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، اختلال در حس بویایی پس از جراحی بینی، در موارد بسیاری بهبود مییابد. شما میتوانید با اقدامات کنترلی، برگشت حس بویایی را تسریع کنید. طرز خوابیدن بعد از عمل بینی را یاد بگیرید و سعی کنید به میزان کافی استراحت کنید. شیب مناسبی برای تخت خوابتان درنظر بگیرید. مصرف نمک را تا مدتی بسیار محدود کنید و مصرف نوشیدنی را بسیار افزایش دهید.
اصلا فعالیت بدنی سنگین (مانند ورزشهای سنگین و طولانی) نکنید و فعالیتهایی که موجب خم شدن شما و جمع شدن خون در ناحیه سر میشود را فراموش کنید. با این اقدامات میتوانید، علی رغم تاثیر جراحی زیبایی بینی بر حس بویایی، آن را بهبود بخشید.
مطالب پیشنهادی:
مزایای استفاده از اسپلینت بینی
راهکارهای رفع بیخوابی بعد از عمل بینی