سرطان بینی چیست؟
سرطانهای سینوازال که معمولاً سرطان بینی نامیده میشوند گروه متنوعی از سرطانها هستند که بینی و سینوسهای پارانازال را درگیر میکنند. شایعترین علت سرطان بینی قرار گرفتن در معرض گرد و غبار چوب و پس از آن دود صنعتی، تصفیه نیکل، دباغی چرم، رنگهای کروم و استفاده از تنباکو است. مطالعات اخیر نشان داده است که آلودگی هوای بیرون میتواند منجر به بدخیمیهای سینوسی شود.
سرطان بینی چند نوع دارد؟
انواع زیادی از بدخیمیهای سینوس وجود دارد که کارسینوم سلول سنگفرشی شایعترین و پس از آن آدنوکارسینوم است. رابدومیوسارکوم شایعترین سرطان سینوس در بین کودکان است. سایر انواع نادر شامل آدنوئید کیستیک، نوع تمایز نیافته سینوس، فیبرؤسارکوم، همانژیوپری سیتوما، لنفوم خارج گرهی، سارکوم یوینگ و غیره است.
سرطان بینی چه علائمی دارد؟
علائم این سرطانها مشابه علائم بیماریهای معمولی خوش خیم (غیر سرطانی) مانند سینوزیت است که منجر به تأخیر در تشخیص بیمارانی میشود که در مراحل پیشرفته سرطان مراجعه میکنند. معمولاً بیماران زمانی به پزشک مراجعه میکنند که ضایعه رشد کرده و به ساختارهای مجاور مانند چشم، مغز و غیره گسترش یافته و عوارضی ایجاد میکند که منجر به پیش آگهی ضعیف میشود. شایعترین تظاهرات سرطان بینی بلوک بینی بوده و به دنبال آن درد روی گونه، خونریزی از بینی، تورم گونه، رشد روی کام، دوبینی، بیحسی گونه و لق شدن دندانها است.
مطالب آموزشی و خواندنی دکتر علی علوی راد جراح بینی اصفهان :
- سفر برای جراحی بینی
- چند روش برای مرطوب نگه داشتن بینی پس از جراحی آن
- پوست های ضخیم ( یک چالش مهم در جراحی بینی )
- جراح بینی اصفهان دکتر علوی راد فوق تخصص جراح پلاستیک اصفهان
- نحوه صحیح خوابیدن پس از جراحی زیبایی بینی
- درمان آپنه خواب
- آشنایی بیشتر با آناتومی بینی
- پیامد های ناشی از پوست نازک در عمل جراحی بینی
عوامل موثر در بروز سرطان بینی چیست؟
پزشکان هنوز در مورد علت سرطان بینی مطمئن نیستند و برخی از آنها معتقدند که ژنهای خاصی میتوانند در این امر دخیل باشند. به طور علمی اگر بخواهیم در این مورد نظر بدهید باید بگوییم که در بدن ژنهایی به اسم پروتوانکوژن وجود دارد که به سلولها دستور میدهد که چه زمانی رشد کنند و یا تقسیم شوند و یا زنده بمانند.
ژنهای سرکوبگر تومور، زمان مرگ و از بین رفتن سلولها را کنترل میکنند. هنگامی که این عملکرد مختل میشود سلولها از کنترل خارج میشوند و باعث برخی سرطانها مثل سرطان بینی میشود. به طور کلی برای ایجاد سرطان، بیش از یک ژن درگیر خواهد شد.
سرطان بینی چگونه درمان میشود؟
بیمار تحت معاینه بالینی بینی، دهان، چشم و گردن همراه با آندوسکوپی بینی قرار میگیرد. روش اصلی درمان سرطان بینی جراحی در مراحل اولیه سرطان است. سرطانهای مرحله پیشرفته نیاز به درمان چندوجهی با جراحی و به دنبال پرتو درمانی به تنهایی یا همراه با شیمی درمانی دارند.
جراحی را میتوان با رویکرد باز کلاسیک یا تکنیک جدید آندوسکوپی انجام داد. با ظهور آندوسکوپها، ابزارهای برقی و سیستمهای ناوبری حین عمل سرطانهای سینوسی در حال حاضر با روشهای آندوسکوپی کم تهاجمی درمان میشوند. تصمیمگیری در مورد استفاده از آندوسکوپ به نوع سرطان، محل و وسعت سرطان بستگی دارد. روشهای باز نیاز به برشهای بزرگ روی صورت، برش بافت وسیع و اسکار ناخوشایند دارند.
تکنیک آندوسکوپی باعث تجسم بهتر ساختارهای حیاتی، میزان عوارض کمتر، زیبایی بهتر، بهبودی زودهنگام و بهبود کیفیت زندگی بیمار میشود. اما در صورت درگیری چشم، مغز، رگهای خونی اصلی و پوست نمیتوان روشهای آندوسکوپی را انجام داد.
جراحی تومور بینی
جراحی تومور بینی و برداشتن آن، یکی از پرکاربردترین روشهای درمانی برای انواع تومورهای حفره بینی و سینوس به شمار میآید. جراح تمامی تومور یا احتمالا بخشی از بافت سالم و استخوان را برمیدارد و در صورتی که تومور سینوسی و بینی به بافتهای مجاور و غدد لنفاوی نفوذ کرده باشد، غدد لنفاوی و سایر بافتهای سرطانی را نیز جدا میکند. این جراحی ممکن است به روش جراحی بسته تومور بینی یا جراحی باز انجام شود.
آیا درمان باعث تغییر شکل بینی میشود؟
گزینه بازسازی به میزان برداشت انجام شده همراه با اولویت بیمار و فاکتور هزینه بستگی دارد. گستره وسیعی از گزینههای ترمیمی موجود است مانند اپتوراتورها، پروتزهای مصنوعی یا ایمپلنتهای استخوانی یکپارچه، ایمپلنتها و پروتزهای چشمی، فلپهای فاسیوکتانئوس، پدیکال یا آزاد.