خال که در اصطلاح پزشکی نووس نامیده می شود دسته هایی از سلول های رنگدانه دار هستند که به صورت نقاط تیره و کوچک پوست ظاهر می شود و در اندازه و رنگ های مختلف هستند. خال ها عموما بر روی صورت، دست، پا و نیم تنه ظاهر می شود، اما می توانند در هر جایی از بدن بوجود بیایند. اگر چه اغلب خال های پوستی بی ضرر و بی خطر هستند، در موارد نادر پیش سرطانی می شوند و باید با جراحی آنها را برطرف کرد. بعضی از بیماران ترجیح می دهند با استفاده از روش های برداشتن خال صورت و بدن به شکل طبیعی یا با جراحی یا با لیزر بنا به دلایل زیبایی خال های خوش خیم خود را بردارند. خال های پوستی معمولا ظاهر تیره رنگ و یکپارچه ای دارند و اغلب از پوست بیرون زده اند. خال های غیرمعمولی معمولا نسبت به خال های معمولی بزرگ تر هستند و رنگ و لبه های نامنظمی دارند. این خال ها پیش سرطانی در نظر گرفته می شود و احتمال تبدیل آنها به سرطان پوست ملانوم نسبت به خال های معمولی بیشتر است. در ادامه به بحث انواع خال و براشتن خال صورت میپردازیم.
انواع خال
خال های صورت و بدن معمولا ظاهر تیره رنگ و یکپارچه ای دارند و اغلب از پوست بیرون زده اند. خال های غیرمعمولی معمولا نسبت به خال های معمولی بزرگ تر هستند و رنگ و لبه های نامنظمی دارند. این خال ها پیش سرطانی در نظر گرفته می شود و احتمال تبدیل آنها به سرطان پوست ملانوم نسبت به خال های معمولی بیشتر است. با از بین بردن خال های صورت زیبایی خود را دوچندان کنید.
خال گوشتی چیست؟
خال گوشتی (یا آنچه در اصطلاح پزشکی به آن نوی گفته می شود) بر روی پوست رشد کرده و رنگ آن از رنگ طبیعی پوست تا قهوه ای یا مشکی را شامل می شود. خال گوشتی ممکن است در هر نقطه از پوست یا پوشش مخاطی به صورت تکی یا گروهی ایجاد شود. اکثر خال ها در اوایل کودکی و در طول ۲۰ سال اول زندگی ایجاد می شوند. این موضوع برای یک فرد عادی است که بین ۱۰ تا ۴۰ خال در بزرگسالی داشته باشد. بعضی از خال ها در سنین بالاتر ایجاد می شوند. چرخه عمر یک خال بطور متوسط در حدود ۵۰ سال است. با گذشت زمان، خال ها معمولاً به آرامی تغییر می کنند، بزرگتر شده و کم رنگ تر می شوند. اغلب، در محل خال مو رشد می کند. بعضی از خال ها در تمام مدت زندگی فرد تغییر نمی کنند و بعضی دیگر با گذشت زمان به آرامی از بین می روند. از آنجایی که خال های پوستی غیرمعمولی بیشتر به سرطان پوست ملانوم (شکل شدیدتر سرطان پوست) تبدیل می شوند، نظارت بر تغییر در شکل، اندازه یا رنگ آنها ضروری است. در صورتی که خالی دارد که پزشک شما تصور می کند سرطانی باشد، او یک نمونه بافت برمی دارد. در صورتی که این نمونه نشانه های سرطان را در برداشته باشد، از بین بردن خال صورت و بدن ضروری است. خال های گوشتی معمولا دو نوع هستند که انواع آن در ادامه ذکر شده است:
خال های گوشتی مادرزادی: خال هایی هستند که در زمان تولد ظاهر می شوند. این خال ها در بین حدود ۱ نفر از هر ۱۰ نفر مشاهده می شوند. نتایج بررسی های انجام شده نشان می دهند احتمال تبدیل این خال ها به ملانوم بیشتر از خال هایی است که پس از تولد ظاهر می شوند. اگر خال بزرگتر از ۸ اینچ باشد، احتمال سرطانی شدن آن بیشتر از انواع دیگر خال ها می باشد.
خال های گوشتی غیر معمول: خال هایی که بزرگتر از پاک کن یک مداد هستند و ظاهری نامرتب دارند. این خال ها می توانند دارای رنگ قهوه ای تیره غیر یکنواخت یا روشن باشند یا لبه های نامتوازن داشته باشند. این خال ها به واسطه ویژگی های ژنتیک فرد ایجاد می شوند و ممکن است فرد بیش از ۱۰۰ مورد از این خال ها در بدن خود داشته باشد. افرادی که خال های گوشتی غیر معمول دارند، به احتمال بیشتر به ملانوم بدخیم (سرطانی) مبتلا می شوند. به همین خاطر هرگونه تغییر ایجاد شده در این خال هاو یا از بین بردن خال باید توسط متخصص پوست برای بررسی احتمال ابتلا به سرطان پوست معاینه شود و بعد اگهر موردی نبود آن را بردارد.
علل ایجاد خال های گوشتی سلول های پوستیی هستند که به صورت گروهی به جای پخش شدن در پوست در یک نقطه تجمع می کنند. این سلول ها در اصطلاح ملانوسیت نامیده می شوند و دارای رنگ دانه هایی هستند که در ابتدا به رنگ طبیعی پوست است. خال ها ممکن است در ادامه در نتیجه قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول سال های ۳ تا ۹ سالگی یا در زمان بارداری تیره تر شوند.
خال سرطانی
اکثر خال ها خوش خیم و بی خطر (غیر سرطانی) هستند. فقط خال هایی از نظر پزشکی نگرانی محسوب می شوند که دارای ظاهری متفاوت نسبت به سایر خال های بدن باشند یا خال هایی که بعد از سن ۲۰ سالگی نمایان می شوند. اگر شما متوجه ایجاد تغییر در رنگ، ضخامت، اندازه یا ظاهر خال خود شدید، باید با یک متخصص پوست در این رابطه ملاقات کنید. شما همچنین باید وضعیت خال های خود را در صورتی که خال ها دچار خون ریزی، ترشح، خارش، درد یا حساسیت شدند، توسط پزشک متخصص مورد معاینه قرار دهید. وضعیت پوست خود را با یک آینه معاینه کنید یا از سایرین بخواهید به شما در این زمینه کمک کنند. بطور خاص به ناحیه هایی از پوست خود توجه کنید که اغلب در معرض نور خورشید هستند. برای مثال دست ها، بازوها، سینه، گردن، صورت و گوش ها معمولاً در معرض تابش نور خورشید می باشند. اگر وضعیت خال های شما با گذشت زمان تغییر نکرده است، نیازی به نگرانی درباره آنها نیست. به هر حال موارد زیر از علائم با اهمیتی هستند که می توانند نشان دهنده ایجاد مشکل برای شما در ارتباط با وضعیت خال ها باشند. اگر یک خال در بدن شما یکی از علائم زیر را داشت، بلافاصله لازم است موضوع را با متخصص پوست در میان گذارید:
- تقارن: هنگامی که نصف یک خال با نصف دیگر آن مطابقت نداشته باشد.
- مرز: هنگامی که مرز یا لبه خال ناهموار شده، شفاف یا نامنظم باشد.
- رنگ: هنگامی که رنگ خال در تمام سطح آن مشابه نباشد یا اگر در این رنگ سایه هایی به رنگ برنزه، قهوه ای، سیاه، آبی، سفید یا قرمز وجود داشته باشد.
- ضخامت: اگر ضخامت یک خال بزرگ از پاک کن یک مداد باشد.
- تکامل: اگر خال ها در حال بزرگ شدن باشند؛ یا وضعیت آنها با گذشت زمان تغییر کنند.
رایج ترین محل شکل گیری ملانوم (یک نوع از سرطان پوست) در مردان در کمر و در زنان در پایین پا است. ملانوم رایج ترین نوع سرطان در زنان در سنین بین ۲۵ تا ۲۹ سال می باشد.
روش های برداشتن خال
اگرچه درمان خال صورت برای بیمارانی که به ملانوم مبتلا شده اند ضروری است، بسیاری از بیماران ترجیح می دهند به عنوان یک اقدام احتیاطی یا به دلیل اینکه ظاهر خال خود را دوست ندارند، اقدام به برداشتن خال صورت یا بدن نمایند. برای افرادی که می خواهند بنا به دلایل زیبایی خال خود را بردارند، روش های جراحی، لیزر یا طبیعی برای برداشتن خال آنها مورد استفاده قرار می گیرد. بیمارانیکه خال های سرطانی دارند، جراحی تنها راه موثر برای برداشتن خال است. روش های مختلفی برای برداشتن خال وجود دارد. هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. شما باید هر روش را به دقت مورد بررسی قرار دهید تا متوجه شوید که کدام روش برای مورد مخصوص شما مناسب تر است. از عمل جراحی برای برداشتن خال گوشتی نیز می توان استفاده می شود. دلیل انجام این عمل جراحی می تواند به خاطر ایجاد تغییرات در ظاهر یا رنگ، یا ناهموار شدن، وجود درد یا ایجاد مشکلات حرکتی برای فرد باشد. برداشتن یک خال گوشتی در عمل جراحی زیبایی معمولاً به سرعت و ساده انجام می شود. این نوع جراحی بر روی بیماران یک عمل سرپایی است که نیاز به بستری شدن در بیمارستان ندارد. این عمل جراحی معمولاً تحت بی حسی موضعی انجام می شود، به این معنی که ناحیه مورد نظر پوست در حالی که شما بیدار و هوشیار هستید، بطور کامل بی حس می شود. از داروهای بی حس می توان همراه با یک بی هوشی موضعی برای احساس راحتی بیشتر بیمار در طول عمل جراحی استفاده کرد. در اکثر موارد، برای این عمل جراحی استفاده از بی حس یا بی هوشی موضعی نیاز نیست. تصمیم گیری درباره این موضوع بستگی به روش درمان خال انتخاب شده و اندازه، موقعیت و تعداد خال های گوشتی دارد که قصد برداشتن آنها در عمل جراحی وجود دارد. تکنیک دقیق مورد استفاده برای برداشتن خال گوشتی بستگی به عواملی همچون شرایط بیمار، اندازه و موقعیت خال در بدن دارد. اکثر خال ها با استفاده از یک چاقوی جراحی برداشته می شوند و سپس محل آن با بخیه بسته می شود. بعضی خال ها ممکن است تا سطح پوست برداشته شوند. در عوض برای برداشتن برخی خال های دیگر، می توان خال را با نیتروژن مایع منجمد کرد یا به وسیله ی برداشتن خال صورت با لیزر استفاده کرد. در نتیجه این عمل جراحی معمولاً زخم بر روی پوست ایجاد می شود. میزان بزرگی و قابل توجه بودن این زخم بستگی به نوع عمل جراحی دارد. به این ترتیب یک زخم بر روی پوست ایجاد می شود که معمولاً در طول یک یا دو هفته ترمیم و بهبود پیدا می کند. هر گونه ورم ایجاد شده در محل جراحی در طول چند هفته بطور کامل بر طرف می شود. اکثر زخم های ایجاد شده در طول یک سال پس از عمل جراحی بطور چشمگیر بهبود پیدا کرده و اثری از آنها باقی نمی ماند.
شما می توانید برای برداشتن خال صورت یا بدن از جراح زیبایی یا متخصص امراض پوستی کمک بگیرد. این افراد عموما روش های متعددی را عرضه می کنند و شما باید از بین انها روش مورد نظر خود را انتخاب کنید. هزینه درمان، میزان درد، طول درمان، احتمال ایجاد جای زخم، احتمال بازگشت خال مسائلی هستند که باید قبل از تصمیم گیری در مورد آنها با پزشک صحبت کنید. شما می توانید خال های خود را داغ کنید و بسوزانید. یا می توانید آنها را اصلاح کنید و از بین ببرید یا اینکه آنها را برش بزنید. یا از طریق سرما درمانی یا لیزر درمانی آنها را بردارید. در صورتی که برای این روش ها امادگی ندارید، می توانید از کرم های برطرف کردن خال استفاده کنید. روش های متعددی برای برداشتن خال وجود دارد. در صورت ابراز علاقه، پزشک در مورد مزایا و معایب این روش ها به شما توضیح خواهد داد. مطمئن شوید که قبلا از تصمیم گیری و انتخاب روش دقیقا می دانید چه کاری می خواهید انجام دهید.
در صورتی که علائم عفونت، تخلیه، خونریزی، مایع بد بوی ناشی از زخم و تب را مشاهده کردید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
برداشتن خال گوشتی
برای درمان یک خال گوشتی، ابتدا از خال نمونه برداری می شود تا به این ترتیب متخصص پوست بتواند وضعیت بافت خال را در زیر میکروسکوپ مورد بررسی دقیق قرار دهد. نمونه برداری یک عمل جراحی ساده است. اگر متخصص پوست تشخیص دهد که احتمال سرطانی بودن خال وجود دارد، برداشتن خال باعث می شود سرطان در بدن پخش نشود. اگر خال سرطانی باشد، کل خال باید برداشته شود.
روش طبیعی
تنوعی از کرم ها و چسب های طبیعی مخصوص برداشتن خال صورت و بدن در بازار موجود است و اغلب آنها حاوی سرخ بن هستند سرخ بن یک گیاه دارویی جنگلی است که در شمال آمریکا و کانادا رشد می کند. سرخ بن در پزشکی جایگزین به عنوان روشی طبیعی برای برداشتن خال صورت و بدن برای چندین نسل مورد استفاده قرار گرفته است و اکنون برای مصرف خانگی موجود است. این روش بسته به نوع محصولی که خریداری می کنید متغیر است. در چسب سرخ بن، روش برداشتن خال به صورت زیر است:
چسب را بر روی خال بمالید و آن را با یک بانداژ بپوشانید. این کار را به مدت سه روز انجام دهید و هر بار قبل از مالیدن چسب باید ناحیه مورد نظر را با هیدروژن پروکسید بشوئید. ناحیه انتهای خال ملتهب می شود و خال کم رنگ می شود و می افتد. عموما جای زخم کوچکی ایچاد می شود و آسیبی به بافت وارد نمی شود. از آنجایی که در مورد اثر گیاه سرخ بن یا محلول های برداشتن خال طبیعی دیگر اطلاعات کمی در دسترس است، از این روش برای برداشتن خال های که احتمال سرطانی بودن آنها می رود، نباید استفاده کرد. در صورتی که فکر می کنید خالی سرطانی دارید در مورد روش بیوپسی و درمان خال با جراحی با متخصص امراض پوستی مشورت کنید.
لیزر
گاهی اوقات، خال ها با بی حس کردن پوست و حذف بخش رشد کرده با قیچی یا با چاقوی جراحی برداشته می شوند. هنگامی که این کار انجام شود، محل خال توسط بدن درمان می شود و در نهایت یک زخم هموار از آن باقی می ماند. در سایر مواردی که نیاز به برداشتن کامل یک خال وجود دارد، کل ضخامت یک خال برداشته می شود. انجام این کار می تواند یک زخم بسیار بزرگ را به همراه داشته باشد که باعث می شود ناحیه اطراف آن ضعیف و غیر عادی به نظر برسد. یک روش جراحی جایگزین مناسب دیگر برای برداشتن خال که می تواند جراحت یا زخم به همراه نداشته باشد، عمل جراحی برداشتن خال با استفاده از لیزر است که در نتیجه آن بیمار درد کمتری را احساس می کند. روش لیزر خال های صورت بیشتر مناسب خال های صاف و قهوه ای یا سیاه رنگ است. برداشتن کامل خال معمولا بین یک تا سه جلسه درمان نیاز دارد. معمولا، برداشتن خال با لیزر برای خال های بسیار بزرگ یا خال هایی که از پوست بیرون زده اند مناسب نیست.
روش برداشتن خال با لیزر یکی از روش هایی است که عموما توصیه می شود. این روش شامل استفاده از نور لیزر است که مستقیما به خال تابیده می شود تا آن را گرم کند و در نهایت آن را بترکاند. این روش بدون درد است، در آن نیازی به برش پوست یا بخیه نیست و از این رو خطر ایجاد جای زخم در آن کمتر است.
روش برداشتن خال با لیزر برای بعضی از خال ها نسبت به خال های دیگر بیشتر توصیه می شود. این روش برای خال های تازه بوجود آمده و همچنین خال هایی که قطر کوچکی دارند و صاف هستند، بیشتر توصیه می شود. عموما این روش برای خال های قدیمی یا خال های برجسته و برآمده چندان توصیه نمی شود. این روش برای خال هایی که شکلی غیرمعمولی دارند و پیش از این پزشک آنها را معاینه نکرده است توصیه نمی شود. یک داروی بیهوشی سطحی در ناحیه تزریق می شود تا ناحیه بی حس شود. سپس یک پرتو لیزر بر خال تابانده می شود تا رنگدانه قهوه ای رنگ را کاهش دهد یا از بین ببرد. مدت زمان این روش به میزان بزرگی و شدت خال بستگی دارد.
این روش دردناک نیست. بعضی از بیماران گزارش کرده اند که با تاباندن پرتو لیزر برای یک لحظه دچار درد شدید شده اند. بعضی از بیماران احساسی شبیه به وقتی را داشتند که یک کش لاستیکی به صورت برخورد می کند. پس از آن، از لیزر برای برداشتن رنگ دانه های موجود در خال استفاده می شود. در ادامه رنگ دانه های خال توسط سیستم درمان طبیعی بدن از بین می روند. به این ترتیب یک زخم در روی خال ایجاد می شود که با گذشت زمان ترمیم شده و محو می شود. پس از درمان، متوجه می شود که ناحیه مورد نظر کمی قرمز رنگ شده است. در جایی که خال پیش از این حضور داشته است یک پوست زخم ایجاد می شود. این پوست زخم در نهایت پس از چند هفته می افتد. برای برداشتن کامل خال به چندین جلسه لیزردرمانی نیاز است. پوست جدید زیر خال بسیار حساس و ملتهب است. قرار گرفتن ان در معرض خورشید بسیار مضر مخصوصا در این مرحله بسیار مضر است. شما در این مرحله باید از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید. در صورتی که این کار برای شما امکان پذیر نیست، مطمئن شوید که حداقل به مدت یک ماه و نیم پس از برداشن خال از کرم ضد آفتاب استفاده می کنید . این عمل جراحی معمولاً بی خطر و ایمن است و احتمال ایجاد زخم و جراحت به خاطر آن حداقل است (در حدود ۱ درصد). دردناک بودن یا نبودن این عمل جراحی بستگی زیاد به آستانه درد بیمار دارد. بعضی افراد وجود احساس درد ناچیز را در طول عمل جراحی گزارش کرده اند که شبیه این است که یک نفر یک کش پلاستیکی را بر روی پوست شما می کشد. مزیت اصلی عمل جراحی برداشتن خال با لیزر در این است که این روش درمانی غیر تهاجمی است. به خاطر این که در این روش نیاز به ایجاد شکاف یا سوزاندن پوست نیست، خطر ایجاد عفونت در روش برداشتن خال با لیزر به شدت کاهش پیدا می کند. پرتوی لیزر همچنین توانایی رسیدن به نقاطی از بدن همچون صورت یا بینی را دارد که ممکن است درمان این نقاط با استفاده از سایر روش های موجود دشوار باشد. در نهایت، در این حالت امکان برداشتن چند خال در طول یک جلسه درمانی وجود دارد. یکی از مشکلات اصلی برداشتن خال با لیزر در این است که پرتو لیزر نمی تواند به نقاط عمیق پوست برسد. بنابراین، از این روش فقط می توان برای مسطح کردن خال های گوشتی موجود در سطح پوست استفاده کرد. در نتیجه اگر خال گوشتی بیمار دارای ریشه های عمیق باشد، دیگر نمی توان از لیزر درمانی برای برداشتن خال استفاده کرد.
جراحی
سه روش برای برداشتن خال صورت و بدن با جراحی وجود دارد: خارج سازی کامل تراشه ای، بیوپسی پانچ و جراحی برشی .
• روش خارج سازی کامل تراشه ای برای خال هایی مورد استفاده قرار می گیرد که از پوست بیرون زده اند. در این روش، پزشک در ناحیه مجاور خال از بیهوشی موضعی استفاده می کند و از چاقوی جراحی تیز و کوچک برای برش سطح خال و همسطح سازی آن با پوست مجاور استفاده می کند.
• روش بیوپسی پانج معمولا برای خال های پوستی کوچکتر مورد استفاده قرار می گیرد و شامل استفاده از یک دستگاه مخصوص برای پانچ قطعه مکعبی شکلی از پوست است.
• خال های پوستی که صاف یا بدخیم هستند عموما با روش جراحی همراه با برش برداشته می شوند. در این روش جراح خال را به طور کامل برش می زند و زخم را با بخیه می بندد.
مراقبت های پس از برداشتن خال صورت یا بدن: مراقبت های خانگی
پس از برداشتن خال، شما باید یک پماد آنتی بیوتیک روی زخم بمالید و روی آن را با بانداژ بپوشانید. پزشک در مورد نحوه این کار شما را راهنمایی خواهد کرد.
• برداشتن خال های ساده عموما به مراقبت های بعدی نیاز ندارند، اما این مساله به نوع خال بستگی دارد. در صورتی که در حین بررسی بافت مساله غیرمعمولی یافت شد، شما برای بررسی مجدد ناحیه و معاینه کلی بقیه بدن خود باید به پزشک مراجعه کنید.
• جلسات بعدی به ناحیه ای که بخیه شده و نوع بخیه مورد استفاده بستگی دارد. بخیه های خال صورت را عموما می توان در عرض چهار تا هفت روز باز کرد. بخیه های نواحی دیگر بدن را بسته به نوع بخیه مورد استفاده و نظر جراح بین هشت تا ۲۱ روز باز کرد.
• در طول دوره بهبودی، باید مواظب باشید که ناحیه مورد نظر کثیف نشود. از آسیب به ناحیه و استرس و فشار روانی غیرضروری پرهیز کنید.
عوارض و خطرات
هر ساله هزاران مورد عمل جراحی برداشتن خال صورت و بدن بطور موفقیت آمیز بدون مشاهده مشکلات یا عوارض جدی انجام می شود. معمولاً جراح با شما درباره خطرات هر روش جراحی و عوارض جانبی آن صحبت می کند و بهترین روش را برای درمان شما تجویز می کند. در صورتی که برداشتن خال با لیزر برای شما بهترین روش باشد پزشک ار روش های دیگر استفاده نخاهد کرد. همچنین نمونه هایی از خال برداشته شده ممکن است برای بررسی به آزمایشگاه ارسال شود.