بررسی ارتباط کم خونی و جراحی بینی
برای انجام جراحی بینی یک سری آزمایشات و جلسات مشاوره وجود دارد که ضروری هستند. این آزمایشات و مشاورهها برای شناخت وضعیت جسمانی فرد و تشخیص میزان آمادگی او برای عمل بینی است تا از عوارض شدید و نتایج منفی جلوگیری گردد. یکی از این آزمایشها که به طور قطع همه افراد باید انجام دهند، آزمایش خون است. با این آزمایش علاوه بر تشخیص بیماریهای اثرگذار بر روی رینوپلاستی، کمخونی نیز مشخص میشود. شاید سؤال پیش بیاید که کم خونی چه اثری بر فرد و عمل بینی او دارد. در ادامه این نوشته از سایت دکتر علی علوی راد جراح پلاستیک اصفهان سعی شده به بررسی ارتباط کم خونی و جراحی بینی و انواع آن و اثری که بر جراحی زیبایی بینی دارد را توضیح دهیم.
تعریف کم خونی
کم خونی زمانی اتفاق می افتد که تعداد گلبول های قرمز خون سالم در بدن شما بسیار کم باشد. گلبول های قرمز خون اکسیژن را به تمام بافت های بدن منتقل می کند، بنابراین تعداد گلبول های قرمز خون پایین نشان می دهد که میزان اکسیژن خون شما پایین تر از حد متوسط است.
هموگلوبین پروتئین اصلی سلولهای قرمز خون است. این ماده اکسیژن را حمل می کند و آن را به سراسر بدن شما تحویل می دهد. کم خونی بیش از 1.6 میلیارد نفر در سراسر جهان تأثیر می گذارد. زنان و مبتلایان به بیماریهای مزمن مانند سرطان بیشترین خطر ابتلا به کم خونی را دارند. این وضعیت بدنی به طور قطع می تواند در جراحی بینی و نتایج آن اثر داشته باشد.
دلایل اصلی کم خونی
آهن، رژیم غذایی و ویتامین B۱۲ برای بالغ شدن گلبولهای قرمز در بدن ضروری هستند. به طور معمول، هر روز ۰. ۸ تا ۱ درصد از گلبولهای قرمز بدن جایگزین میشود و میانگین طول عمر سلولهای قرمز ۱۰۰ تا ۱۲۰ روز است. هر فرآیند که در این تعادل تأثیر منفی بین تولید گلبولهای قرمز و تخریب داشته باشد، میتواند باعث کم خونی شود. علل کم خونی به طور کلی به مواردی مربوط میشود که باعث کاهش تولید گلبولهای قرمز و از بین رفتن آنها میشوند.
چگونگی تشخیص کم خونی قبل از جراحی بینی
کم خونی به عنوان کم بودن تعداد گلبولهای قرمز تعریف شده است. در یک آزمایش خون معمولی، کم خونی تشخیص داده شده و با سنجش سطح هموگلوبین معین میگردد. اگر کم خونی داشته باشید، میزان هموگلوبین شما نیز پایین خواهد بود. اگر هموگلوبین شما بیش از اندازه کم باشد، ممکن است بافت یا اندام شما اکسیژن کافی دریافت نکند.
نشانه های کم خونی قبل از اقدام برای جراحی بینی
همانگونه که گفته شد کم خونی با سطح پایین هموگلوبین مشخص میشود که این ماده وظیفه اکسیژنرسانی به اندام و بافتهای بدن را برعهده دارد. چنانچه پیش از انجام جراحی زیبایی بینی هر کدام از این علائم را دارید حتماً برای آزمایش اقدام کنید. مهمترین علائم کم خونی عبارتند از:
- خستگی و کسالت به دلیل اینکه اعضای بدن شما میزان اکسیژنی که لازم دارند را دریافت نمیکنند.
- ضربان قلب سریع یا غیرمعمول
- سردرد
- درد در ناحیه استخوان، سینه، شکم و مفاصل
- مشکلات رشد برای کودکان و نوجوانان
- تنگی نفس
- پوستی کمرنگ یا زرد
- پاهای سرد و خسته و ضعف
انواع کم خونی موثر در جراحی بینی
بیش از ۴۰۰ نوع کم خونی وجود دارد و به سه گروه تقسیم میشوند:
- کم خونی ناشی از از دست داد خون
- کم خونی ناشی از کاهش یا تولید گلبول قرمز
- کم خونی ناشی از تخریب گلبولهای قرمز.
همه این موارد میتوانند در طول جراحی بینی و بعد از آن در دوره بهبودی اثرگذار باشند.
نحوه درمان کم خونی قبل از جراحی بینی
درمان کم خونی بستگی به عوامل شکلگیری آن دارد. کم خونی ناشی از مقادیر نامناسب آهن در رژیم غذایی، ویتامین B۱۲ و فولات، با مکملهای غذایی درمان میشود. در بعضی موارد، تزریق B۱۲ به دلیل عدم جذب صحیح آن توسط دستگاه گوارش لازم است. پزشک و متخصص تغذیه شما میتوانند رژیمی را تجویز کنند که حاوی مقدار مناسب ویتامینها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی باشد. یک رژیم غذایی مناسب میتواند به جلوگیری از عود مجدد این نوع کم خونی کمک کند.
در بعضی موارد، اگر کم خونی شدید باشد، پزشکان از تزریق اریتروپویتین برای افزایش تولید گلبولهای قرمز در مغز استخوان استفاده میکنند. اگر خونریزی رخ دهد یا سطح هموگلوبین بسیار پایین باشد، ممکن است که انتقال خون لازم باشد. در بسیاری از موارد با کمک جراح و انتخاب یک راه درست میتوان به سطح هموگلوبین استاندارد برای انجام رینوپلاستی دست یافت.
دکتر علی علوی راد را در اینستاگرام دنبال کنید