تاریخچه جراحی بینی
تاریخچه جراحی بینی كه تصور میشود امری مدرن باشد ، بر اساس شواهد قدیمی ، ریشه ۴۰۰ ساله دارد !
این شواهد از یك كتاب قدیمی به نام « جراحی نقصها از طریق كاشتن» كه در سال ۱۵۹۷ نوشته شده است بدست امده است .
این كتاب به شرح و تفسیر جراحی صورت افرادی كه در جنگ زخمی شده بودند میپردازد . این كتاب جزو اولین اسناد در مورد جراحی بینی در گذشته بوده و هیچ شاهد دیگری از عملهای جراحی مشابه تا اواخر قرن ۱۸ میلادی وجود ندارد .
پزشكان معتقدند حدود ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یك جراح یونانی به نام «هنیه» بینی یكی از بیماران خود را با استفاده از گوشت گونه او تحت عمل جراحی قرار داد . همچنین یك هزار سال پس از میلاد مسیح(ع) ، جراحان از پوست پیشانی برای جراحی های بینی و دیگر اعضای بدن استفاده می كرده اند.
اما نخستین شواهد جراحی«بازسازی» پلاستیك در متون سانسكریت ۲۶۰۰ سال قبل یافت شده است . در هند باستان بسیاری از تبهكاران اعضای بدن قربانیان خود را قطع می كردند . بنابراین طبیعی است كه نیاز زیادی به جراحی ترمیمی در آن زمان وجود داشت؛ نیازی كه منجر به ایجاد اشكال ابتدایی جراحی پلاستیك شد .
حدود ۶۰۰ سال قبل از میلاد در نوشته هاي به جا مانده از يک نويسنده و طبیب هندي به نام سوشراتا Sushruta ، شرح داده شده است که چگونه ميتوان لاله گوش و بيني صدمه ديده را با استفاده از روش پيوند ترميم کرد. دست نوشته های سوشتروتا در قرن هفتم میلادی مصادف با دوره عباسیان به عربی ترجمه شدند. و بعد این آثار عربی به اروپا راه یافت.
اولین جراحی بینی در عصر مدرن
اولین کسی که در عصر مدرن تحت عمل جراحی بینی قرار گرفت ویلیام اسپرکلی ، افسر جنگلبانان در شروود انگلستان بود .
وی در سال ۱۹۱۷ در حین جنگ جهانی اول در اثر شلیک گلوله بینی خود را از دست داد . دکتر هارولد جیلیس جراح ارتش انگلستان و از پایه گذاران جراحی مدرن پلاستیک در جهان وی را تحت ترمیم با فلاپ پیشانی قرار داد ، تکنیکی که هم اکنون نیز عیناً توسط جراحان گوش و حلق و بینی استفاده می شود . بعد از چند ماه بینی وی کاملاً ترمیم شد . این اولین جراحی مدرن ثبت شده بینی در عصر مدرن است .
اولین جراحی بینی انجام شده در ایران
در ایران پایه گذار عمل جراحی بینی دکتر محمد اصانلو بوده است .
وی ﭘـﺲ از تحصیل در ﻛﺸـﻮرﻫﺎی ﻓﺮاﻧﺴﻪ و آﻣﺮﻳﻜﺎ و گذراندن دوره های مختلف ﺑـﻪ اﻳـﺮان ﺑﺎزﮔﺸﺘﻪ و ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اوﻟﻴﻦ ﺟﺮاح عمل بینی مشغول به کار گردید . ایشان در ﺟﺎﻣﻌـﻪ آن روز اﻳﺮان ﺗﻌﺪاد ﺑﺴـﻴﺎر زﻳﺎدی اﻋﻤﺎل ﺟﺮاحی ﭘﻼﺳﺘﻴﻚ و ﺑﺨﺼﻮص عمل بینی انجام داد، و ﺷﺎﮔﺮدان زﻳﺎدی در این خصوص ﺗﺮﺑﻴﺖ ﻧﻤﻮد .
ایران از نظر تعداد جراحی زیبایی بینی در دنیا اول است و پس از ایران كشورهای امریكا، انگلستان و فرانسه در ردیف های بعدی تعداد عمل های جراحی زیبایی بینی قرار دارند .
رایج ترین نوع جراحی پلاستیك در كشور هم كه حدود ۷۰ درصد از جراحی های پلاستیك را به خود اختصاص می دهد ، مربوط به بینی است . البته بخش بسیار زیادی از این جراحی ها هم مربوط به عمل بینی (رینوپلاستی) می شود و بسیاری از جراحی های بینی در كشور تنها جنبه ظاهری و زیبایی دارند نه به خاطر مشكلات تنفسی .
بر اساس نظر كارشناسان ۹۵ درصد متقاضیان جراحی بینی را زنان و دختران گروه سنی ۱۴ تا ۴۵ سال تشكیل می دهند و سهم مردان هم پنج درصد است .